Крајишници у Доњем Товарнику прославили крсну славу Часне вериге

Удружење Крајишника западно од Дрине обиљежило је 29. јануара 2019. године крсну славу Удружења Часне вериге Светог апостола Петра.

Свечаност је одржана у просторијама Ловачког дома у Доњем Товарнику, у присуству предсједника општине Пећинци мр Жељка Трбовића и предсједника Савеза Срба из региона и предсједника Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линте. Славски обред обавио је мјесни свештеник Саша Милијашевић.

Он је у својој бесједи нагласио да су сви људи пред Богом једнаки и подсјетио на вријеме у коме су Крајишници били приморани да напусте своје домове.

– У тој муци Божја је воља била да се саберемо у Срему и данас постанемо хомогена заједница – рекао је свештеник Милијашевић. Он је нагласио да Крајишнике краси ријетка особина међу Србима, а то је да никад свог брата, пријатеља или комшију не оставе на цједилу.

Госте је поздравио предсједник пећиначког одбора Удружења Крајишника Рајко Јевић.
Он се захвалио гостима што су се одазвали у великом броју, а пећиначкој локалној самоуправи, Месној заједници и Ловачком дому Доњи Товарник на подршци у организацији.

Предсједник Трбовић, који је и сам Крајишник, подсјетиоједа су протјерани Срби своје сигурно уточиште пронашли међу браћом у мајци Србији. Он је нагласио да и након толико година Срби протјерани из Хрватске и Босне и Херцеговине и даље муку муче са бројним и даље неријешим имовинским и другим проблемима.

– Општина Пећинци подржава манифестације које чувају традицију и културу Крајишника, али се труди и да Крајишници буду добро интегрисани у локалну заједницу, било да је у питању решавање стамбеног питања или проналажење запослења – рекао је Трбовић и додао да је инсдутријска зона у Шимановцима довољно велика да у њој посао пронађу сви који желе да раде.

Миодраг Линта је у свом говору нагласио да је у задњем рату са простора западно од Дрине милион Срба протјерано са својих огњишта, али да је у том великом злу које је задесио наш народ величанствено створена Република Српска.

Линта је нагласио да су прекодрински Срби поносан народ који поштује своје обичаје и своју традицију, и који је прије био спреман на прогон него да се одрекне свога поријекла и својих коријена.

-Нестајале су древне државе и велика царства, нико од нас не зна шта ће бити у будућности. Важно је да свој завичај никад не заборавимо – рекао је Линта и позвао Крајишнике да чувају своје обичаје и његују јединство.

У наставку програма наступила је етно група Свитац, као и група Крајишници са Фрушке горе.

М. Шапић

Нема коментара

Напишите коментар