Крвави вељунски Ђурђевдан 1941.

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа на спомен-костурници те парастосом који је служио војнићко-коларићки парох Бранко Сантрач, одана је почаст невиним цивилним жртвама усташког терора на Кордуну.

Положени су вијенци и упаљене свијеће на споменику на којем се налазе имена свих 525 становника тога дијела Кордуна које су усташе побиле на велики православни празник Ђурђевдан, 6. маја 1941. године, тек 26 дана од успоставе НДХ и девет дана од првог масовног злочина у Гудовцу код Бјеловара.

Како јавља „Портал Новости„, комеморацији је присуствовало двадесетак представника српске заједнице. Овај масакр усташке власти су оправдале убиством породице тамошњег млинара Јосипа Мравунца. Послијератна истрага је показала да су млинареву фамилију ликвидирале саме усташе.

Комеморацији су присуствовали Анета Владимиров и Марија Црногорац из Српског народног вијећа, дожупан Мирко Мартиновић, координатор у СНВ-у Раде Косановић, начелник Опћине Крњак Дејан Михајловић и предсједник ВСНМ-а Карловачке жупаније Илија Матијевић а организирали су је ВСНМ Слуња и Мјесни одбор Вељун.

– Поштоване Кордунашице и Кордунаши, хвала вам да не дижете руке од сјећања чак и када су вам везане изазовним околностима каква је ова у којој данас јесмо, али и успркос другим неправдама за које добар дио нашег друштва нити не зна. Хвала вам да нашем сјећању чувате достојанство, чак и онда када сте у томе готово сами и небрањени. Хвала вам и на вашој склоности ка раду, радости и ентузијазму којим обнављате споменике, иако – на жалост – рушилачких апетита не недостаје – рекла је Анета Владимиров, потпредсједница СНВ-а.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар