Обиљежено 28 година од страдања Срба у Оџачким логорима

У Вукосављу је данас служен парастос и положени су вијенци на централно спомен-обиљежје поводом 28 година од заробљавања и затварање у логоре 1.294 Срба, од којих 326 жена и 104 дјеце са подручја федералне општине Оџак.

Предсједник Удружења логораша „Оџак 92“ из Вукосавља Милан Милетић рекао је да су припадници ХВО-а и регуларне војске Хрватске, у логорима у основној школи и фабрици „Стролит“ у Оџаку и логорима у Босанском и Славонском Броду, убили 42 логораша, над којима су примијењене 132 методе мучења.

„У том периоду, силовано је 60 Српкиња, најстарија је имала 60 година, а најмлађа је била десетогодишњакиња“, навео је Милетић.

Он је истакао да бивши логораши нису задовољни процесуирањем злочина.

Милетић је нагласио да је до сада, на укупно 70 година затвора, осуђено седам припадника ХВО-а, од којих два због сексуалног злостављања жена и дјевојчица у логорима.

„Према свједочењима логораша, чланова Удружења, у злочинима над Србима учествовало је 140 припадника ХВО-а и регуларне војске Хрватске, од којих је 40 учествовало у сексуалном злостављању жена и дјеце“, указао је Милетић.

Он је изразио незадовољство радом Суда, а у посљедње три године и Тужилаштава БиХ, које, како је рекао, након смрти тужиоца Милорада Барашина, није покренуло ниједну истрагу за ратне злочине над Србима у Посавини.

Предсједник Скупштине Удружења логораша „Оџак 92“ Боро Лешић рекао је да је 8. мај 1992. године за оџачке Србе био најтежи у историји.

„Ниједан логораш не би преживио пакао оџачких логора да Војска Републике Српске на Видован 1992. године није солободила овај простор“, додао је Лешић.

Маринка Лешић, родом из Липика код Оџака, имала је 17 година када је са бебом, сином од пет мјесеци и 22 дана, заробљена и затворена у логор.

„Претрпјела сам малтретирање и силовање, за које је припадник ХВО-а осуђен на само шест година затвора“, рекла је Лешићева.

Она је навела да и данас има трауме и да се осјећа беспомоћно и незаштићено од Суда БиХ, који је на срамно малу казну осудио њеног мучитеља.

Парастосу и полагању цвијећа на споменик у Вукосављу и у порти Цркве Светих Петра и Павла у Новом Граду су, уз мјере заштите од вируса корона, присуствовали прдставници Борачке организације Вукосавље, начелник општине Борислав Ракић са сарадницима и предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

Носовић је поручио да Срби не смију заборавити жртве које су поднесене за одбрану Републике Српске.

„Логораши су једини свједоци који могу да кажу шта се дешавало српском народу и каква су била мучења и страдања невиних људи у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату“, истакао је Носовић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар