У Палежници Доњој код Добоја данас је одата почаст страдалим борцима

У Палежници Доњој код Добоја данас је одата почаст за 36 српских бораца погинулих у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, страдалима у НОР-у, као и за 22 виђенија мјештанина које су усташе 1941. године одвеле у злогласни логор Јасеновац од којих се нико није вратио.

Мјештанин Остоја Пејић рекао је да су усташе 1941. године одвеле у групи од 22 виђенија мјештанина и његовог оца на основу списка који је саставила проусташка власт.

„Они су дали животе свјесно, да би заштитили село да не буде спаљено“, изјавио је новинарима Пејић.

Он је додао да је прије двије године у селу подигнут споменик на мјесту одакле су мјештани спроведена за Грачаницу, па даље у Јасеновац.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је да се упркос ванредним околностима, не смије заборавити на див-јунаке који су дали живот за Републику Српску, али и на оне који су у Другом свјетском рату положили животе за слободу.

Предсједник Скупштине мјесне Борачке организације Богдан Лукић рекао је да се почаст страдалим одаје сваке године, спонтаним окупљањем мјештана.

Парастос и помен служен је у порти Храма Светог Илије у овом добојском мјесту. Осим чланова породица погинулих бораца, вијенце на спомен-обиљежја положили су градоначелник Добоја Борис Јеринић, предсједник Скупштине града Милош Букејловић, посланик у Парлементарној скупштини БиХ Обрен Петровић и посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар