КУД „Буковица“ у Бањалуци представио традицију буковачког краја

Културно-уметничко друштво „Буковица“ из Кистања учествовало је крајем априла по први пут на Фестивалу дечијих фолклорних секција у месту Пискавица код Бањалуке.

Први дан посете бањалучком крају, чланови КУД-а „Буковица“ искористили су да се игром и обичајима, из свог краја, представе вршњацима и публици који су их са великом радошћу и добродошлицом угостили. Традиционалне буковачке ношње, изворне песме и обичаји народа у Далмацији, употпунили су део фестивалске вечери, а многобројна публика у Пискавици имала је прилику да види и упозна и најмлађе чуваре традиције буковачког краја.

– Повод нашег одласка у Бањалуку био је позив КУД-а „Пискавица“ да учествујемо на фестивалу дечијих фолклорних секција који се код њих традиционално одржава. Иначе, они су код нас гостовали пре неких десетак година и ово је била прилика да нас позову у узвратну посету.  Морам истаћи да се наш КУД, након оснивања и једногодишњег рада са старијим члановима, сада више фокусирао на рад са млађом децом, тако да је ово била идеална прилика да, та деца, по први пут покажу све оно што су научили међу својим вршњацима.  Њима то много значи, даје им додатни мотив да наставе да се труде, да уче и вежбају али и да буду поносни представници свог краја и својих обичаја. У вечери када су наступили међу седам културно-уметничких друштава из околине Бањалуке заиста су, својом различитошћу, побрали све симпатије публике која их је наградила аплаузима. Њима то много значи али значи и свима нама јер нам је то својеврсна потврда, показатељ, да рад са децом и пружање могућности њима увек може да да само позитивне резултате – каже заменик начелника општине Кистање Борислав Шарић.

Другог дана посете Републици Српској деца су имала прилику да обиђу град Бањалуку, православни храм Христа Спаситеља, средњевековну тврђаву Кастел али и џамију Ферхадију која се налази недалеко од самог центра града.

– Овај пут ишли смо са седамнаестеро деце и пет старијих чланица женске певачке групе. Након наступа искористили смо прилику да сви они обиђу Бањалуку, град у којем многи никада нису били, православни храм али и џамију Ферхадију са којом су се, такође, многи први пут и сусрели. У пратњи деце ишли су и чланови управног одбора друштва а све то могли смо захваљујући финансијској помоћи наше општине Кистање и суседне нам општине Ервеник. Морам још нагласити да је трошкове нашег боравка тамо сносио наш Кистањац, Душан Торбица. Пре десет година он је КУД „ Пискавица“ и довео у Кистање, а сада се потрудио да нашој деци омогући и узвратну посету и боравак тамо. Ми смо захвални њему и његовој супрузи што нису заборавили свој крај али ни децу која овде живе – истиче Шарић.

Након дводневне посете Републици Српској, деца су се задовољно и пуна утисака вратила у Буковицу, носећи са собом најлепше успомене.

У пратњи КУД-а били су и његов председник Миливој Мацура, начелник општине Ервеник Предраг Бурза и заменик начелника Кистања Борислав Шарић.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар