Свечано отворен други Форум дијаспоре у Бања Луци

У Бањалуци је почело свечано отварање Форума дијаспоре који би требало да окупи 200 учесника из више од 30 земаља, а дискутоваће се о темама од интереса за Републику Српску и њену дијаспору.

Форум дијаспоре окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.

Отварању Форума дијаспоре присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

Скупу присуствују и изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

У 17.45 часова биће одржана панел-дискусија о теми очувања националног, културног и духовног идентитета дијаспоре – „Улога институција Републике Српске, Српске православне цркве и невладиних организација у очувању националног, културног и духовног идентитета Срба у иностранству: приједлози идеја, активности и стратегија за очување и промовисање језичког, културног и духовног насљеђа Срба у иностанству“.

Сутра у 9.00 часова почеће панел-дискусија „Дијаспора за развој Српске“ – Значај дијаспоре за одрживи економски раст и пораст запослености у Републици Српској.

У 11.00 часова планиран је почетак панел-дискусије „Дијаспора за 21. вијек“ – Нови концепти умрежавања и нова дијаспора; дигитално повезивање матице и дијаспоре и улога младих као носиоци развоја и промоције Републике Српске и Срба у свијету.

У 13.30 часова планирано је представљање Стратегије за сарадњу са дијаспором Републике Српске, у 14.30 биће одржана завршна ријеч, након које је предвиђено затварање Форума.

Туристички обилазак града, којим је предвиђена посјета Храму Христа Спаситеља и Музеју Републике Српске, тврђави Кастел и шетња Господском улицом, планиран је у суботу, 1. јуна, од 10.00 до 12.00 часова.

Учеснике Форума дијаспоре очекује богата дискусија уз учешће представника институција и експерата из Републике Српске и иностранства, размјена мишљења са учесницима из других држава о идејама у вези са сарадњом са Србима у иностранству, те посјета институцијама Републике Српске, објављено је на сајту предсједника Републике Српске.

Током скупа биће омогућено постављање питања представницима институција Републике Српске, универзитета, установа и организација, као и привредницима из области за коју се покреће пословна сарадња.

Форум дијаспоре покренут је прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и свих других видова сарадње између Српске и Срба у иностранству.

Први Форум дијаспоре окупио је 150 учесника из 26 земаља међу којима су били угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних, студентских и других организација.

Влада Републике Српске је почетком ове године успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар