Насеље Рата између Суботице и Сомбора: Култура у корову

Мало ко зна за насеље Рата, које је на пола пута између Суботице и Сомбора. У њему живе породице колониста из Црне Горе, Лике, Босне и Херецеговине, и других крајева.

БАЈМОК – Мало ко зна за насеље Рата, које је на пола пута између Суботице и Сомбора. У њему живе породице колониста из Црне Горе, Лике, Босне и Херецеговине, и других крајева. Још давне 1986. године, је неко овде ставио катанац на читаоницу и књижницу „Нјегош“, тада понос становника у којој је била смештена велика библиотека.

У ову читаоницу су радо долазили Лјуба Тадић и Мира Алечковић, али и Зуко Джумхур, Јуриј Густинчић, Ћука Јулиус, Момо Капор и Јеврем Брковић.
Велика и некада лепо уређена сала са позорницом, била је препуна, док су гостовала позоришта и познати уметници.

– Овде је било окупљање све до 1986. када смо прославили пет деценија ове културне институције. Некад је она била значајнија од многих не само у Суботици, већ и у неким другим градовима у Војводини – каже Драгиша Радоњић, некадашњи директор читаонице.
Он додаје да је Момо Капор неке своје књиге посветио баш овом крају, а сала се пунила када би овде дошли новинари или Зуко Джумхур. Данас је све запуштено и пропало јер није било разумевања да се обнови.

Читаоница у Рати је права руина. Све около зарасло у коров. Чак су нестале и плоче на путу који води до главног улаза. Сва врата су разваљена. Да би се стигло до главног улаза, мора да се прође кроз густо жбуње. Степениште је потпуно разваљено, а скинута је и плоча са називом читаонице. Унутра је уништена позорница која сада зврји као велика црна рупа. Нема ни струје, док су са подова скинуте даске. У великој сали остало је тек неколико столица од стотинак. Од некадашњег књижног фонда није остало готово ништа, јер су књиге предате на „чување“ у суботичку библиотеку.

– Све до формирања читаонице „Нјегош“, 1936. године, у Рати је деловало аматерско позориште „Будућност“, које је тада, како се говорило, извело неколико прогресивних представа – каже Радоњић.
Овде је био и истоимени клуб Будућност у којем су играли Хрвати, Буњевци, Срби. Гостовала су и позоришта из Загреба, Сарајева и других градова некадашње Југославије.

Преузето са: novosti.rs
Извор: Ј. БЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар