Линта: Брутални напад на ватерполисте Црвене Звезде у Сплиту је злочин из мржње а не хулиганство

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да  брутални физички напад на тројицу ватерполиста Црвене Звезде у Сплиту је злочин из мржње а не хулиганство. Жалосно је да хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић пише неистину да се ради о хулиганству и да су грађани Сплита стали у одбрану идеала спорта. Све чињенице јасно говоре да се ради о националној нетрељивости и мржњи. Ватерполисте  Црвене звезде физички су напали сљедбеници усташа само из разлога јер су на себи имали мајице и тренерке са обиљежијима клуба из Србије и  јер су нападачи сматрали да су Срби.

Линта истиче да је наведени догађај  само један од многих догађаја широм Хрватске који укључују етничку нетрпељивост, слављење усташа и геноцидне НДХ, употребу усташких симбола и поздрава, негирање или умањивање српских жртава, увреде, пријетње, физичке нападе и говоре мржње усмјерене против Срба и свега што је српско. Власт у Хрватској не само да не чини ништа да сузбије бројне проусташке манифестације већ својим поступцима ради на рехабилитацији усташа и НДХ.

Линта сматра да, осим формалне осуде дијела хрватске јавности, починиоци бруталног физичког напада на ватерполисте Црвене Звезде неће бити осуђени за злочин из мржње. Актелна власт у Хрватској, као ни претходне, не предузима конкретне активности да се пронађу налогодавци и починиоци бројних  говора мржње и насиља према Србима и оштро казне у складу са одредбама Кривичног закона.  Линта тражи да Европска комисија предузме конкетне мјере против Хрватске јер крши темељне европске вриједности људска права, антифашизам и владавину права.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар