Линта: Доношење првог Устава Републике Српске има велики историјски значај

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да доношење првог Устава 28. фебруара 1992. године има велики историјски значај јер је њиме трајно потврђен резултат референдума српског народа у новембру 1991. године и 9. јануар као Дан Републике. На тај начин је настала још једна држава српског народа са свим неопходним конститутивним елементима – територија, становништво и организација државне власти.

Српски народ у БиХ је послао јасну поруку да жели да живи у слободи и да самостално одлучује о својој судбини. Устав Републике Српске је један од најважнијих доказа да је Република Српска настала прије једностраног међународног признања Босне и Херцеговине и почетка грађанског рата. Наведене чињенице оповргавају лажи бошњачких политичара да је Република Српска тобоже настала у Дејтону.

Линта огромну захвалност одаје српским посланицима који су имали визију и храброст да 24. октобра 1991. године оснују Скупштину српског народа у БиХ чиме је започео процес стварања Републике Српске. Скупштина српског народа у БиХ изгласала је двије историјске одлуке од највећег значаја за читав српски народ, а посебно за прекодринске Србе.

Деветог јануара 1992. године донијета је Декларација о проглашењу Републике Српске а четрдесет дана касније Устав Републике чиме су ударени темељи западној српској држави. Сталним антиуставним интервенцијама Републици Српској су одузете многе надлежности и пренесене на ниво институција БиХ с циљем стварања унитарне БиХ. Веома је важно да Република Српска никад не одустане од правне, политичке и дипломатске борбе за повратак отетих надлежности.

У Београду 28. фебруар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар