Линта: Град Бенковац отету српску земљу продаје другим лицима; Србија да реагује

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да у Хрватској више од 25 година траје процес отимања српског земљишта, и то под лицемјерном паролом “сређивања земљишних књига”. Република Хрватска се од 1997. године, након доношења антисрпског Закона о власништву, укњижила као власник на преко 800.000 катастарских честица чији су посједници тј. катастарски власници до 1995. године били прогнани Срби и намјерава да се укњижи и на преосталих 700.000 катастарских честица чији су посједници тј. катастарски власници такођер прогнани Срби. Након што се држава Хрватска укњижила као власник отете српске земље општинске и градске власти су добиле налог да је продају другим лицима.

Линта истиче да је Град Бенковац јавно објавио приједлог Програма располагања пољопривредним земљиштем у власништву Хрватске за подручје града Бенковца који су Срби уживали и користили дуги низ година прије рата.  Потпуно је јасно да град Бенковац на овај начин  отето пољопривредно земљиште Србима намјерава да прода другим лицима и на тај начин цементира етничког чишћење српског народа. Наведено пољопривредно земљиште се у земљишним књигама водило као општенародна имовина али су катастарски власници били Срби.

Епархија далматинска је информисала јавност да објава Програма завршава у сриједу 1. марта 2023. године, до када је могуће и уложити приговор на изложени Програм на прописаном формулару. Сви Срби могу добити све потребне информације о предложеном Програму и сву помоћ у улагању приговора од правника Српског народног вијећа, 27. и 28. фебруара (понедељак и уторак) и 1. марта (среда) од 9-16 часова у просторијама Црквене општине у Бенковцу, у црквеној сали на адреси: Краља Дмитра Звонимира 42б, 23420 Бенковац.

Линта наводи да се Срби лажно оптужују да су криви за своје садашње стање јер нису средили власничке папире. Међутим, ни у самом Загребу у протеклих више деценија није проведена укњижба власништва. Постоје многи случајеви да су физичка лица откупила станове у Загребу, а посједују само купопродајне уговоре јер је у земљишним књигама на мјесту њихове зграде уцртана ливада. Какве би реакције биле када би се на станове тих људи укњижила држава као власник? Апсолутно је јасно да би избио јавни скандал.

Линта позива Министарство спољних послова Србије да упути писмо званичном Загребу и да тражи да се заустави продаја неправедно отете земље прогнаним Србима са подручја града Бенковаца и другим грађанима које су родом и поријеклом из тог краја

У Београду, 25. фебруар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар