Линта: ДПС и Ђукановић декларативно позивају на мир а у стварности подстичу сукобе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као срамно и опасно саопштење Председништва Демократске партије социјалиста (ДПС) у коме се, између осталог, подржавају скандалозни и неразумни закључци Скупштине општине Цетиње којима се позива полиција да забрани устоличење изабраног митрополита Јоаникија на Цетињу а од Српске православне цркве се тражи да одустане од церемоније најављене за 5. септембар у Цетињском манастиру.

Предсједништво ДПС-а понавља бесмислене лажи да устоличење Митрополита Јоаникија представља коначан чин понижења и покоравања Црне Горе и њених грађана. Поред тога, став Предсједништва ДПС да је најављени вјерски скуп на Цетињу неподношљиво високог ризика који може да наруши мир и стабилност не само на Цетињу већ и у читавој Црној Гори јесте најбезочнија измишљотина. Мир и стабилност могу да наруше само Мило Ђукановић и екстремистичке снаге јер неодговорно позивају на побуну против једног традиционалног, вишевјековног чина који је утемељен на Цетињу називајући га, потпуно неосновано, прoвокацијом и атаком на црногорски државни и национални идентитет.
ДПС и Ђукановић декларативно позивају на мир, дијалог и смиривање тензија а у стварности воде политику подстицања сукоба, подјела, подизања тензија и распиривања мржње и нетрпељвости према Србији, Српској православној цркви и српском народу. Један од бројних доказа јесте најава Мила Ђукановића да ће се, са посланицима ДПС-а, придружити антисрпским протестима на Цетињу против најављеног устоличења митрополита Јоаникија.

Линта истиче да ће одговорност за сваки евентуални инцидент или насиље искључиво сносити испиратори и организатори србомрзачког окупљања грађана на челу са Милом Ђукановићем и ДПС-ом. Полиција има обавезу да обезбеди јавни ред и мир и да благовремено и ефикасно спријечи свакога ко покуша да угрози да церемонија устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија протекне мирно и достојанствено у складу са Уставом и законима Црне Горе.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар