Линта: Подићи споменик српским жртвама геноцида у Гаравицама код Бихаћа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да су Гаравице код Бихаћа једно од најмонструознијих и највећих српских стратишта у Независној Држави Хрватској и у Европи. Усташки режим је у Гаравицама током јула и августа 1941. године починио геноцид над више од 14.000 невиних српских цивила са подручја бихаћког среза и околних мјеста Лике и Кордуна. У Гаравицама је страдао и мањи број других нација укључујући Роме и Јевреје. Ово стратиште било је деценијама мјесто највећег заборава због комунистичке политике лажног братства и јединства. То потврђује трагична чињеница да је први парастос српским жртвама геноцида у Гаравицама служен тек крајем 1991. године, односно први пут послије 50 година.

Линта наводи да се за вријеме комунистичког режима говорило се да су Гаравице једно од бројних стратишта жртава фашистичког терора што је био начин да се замагли и потисне ко су жртве а ко починиоци злочина. Циљ је био да се сакрије неспорна истина да је над српским народом у Гаравицама и на многим другим мјестима широм НДХ почињен геноцид и да су тај геноцид починили Хрвати и Муслимани. Један од доказа јесте и Меморијални парк  који је у Гаравицама саграђен 1981. године. Парк је сачињен од 15 безличних камених стубова који апсолутно нису свједочили о масовном страдању српских цивила нити су била уписана њихова имена и основни подаци.

Линта сматра да Србија и Српска у Гаравицама треба да заједнички уреде запуштено Спомен подручје Гаравице, подигну нови споменик и изграде православну цркву у помен српским жртвама геноцида. Срамотна је чињеница да  градска власт у Бихаћу  на српскoм стратишту гради  спортско рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке и снимају музички спотови. У питању је један од бројних доказа да власти у Федерацији  понижавају, умањују и негирају српске жртве геноцида из времена Другог свjетског рата. То јасно показује да се хрватски и муслимански народ нису суочили са својом мрачном прошлошћу и да се нема искрене спремности да се призна почињени геноцид над српским народом у НДХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар