Линта: Масовни злочин над Србима у НДХ је геноцид, а не покољ

Предсједник Савез Срба из региона Миодраг Линта не подржава одлуку Удружења грађана Јадовно 1941. којом се злочин геноцида над православним Србима током Другог свјетског рата од стране НДХ именује као покољ. Термин покољ не указује на кључну чињеницу да је постојала јасна намјера усташког режима да српски народ у НДХ буде физички уништен. Питање именовања масовног страдања српског народа у НДХ је велика тема која се не може ријешити без озбиљне и дуге дискусије у којој би учествовале све релевантне научне и стручне институције и угледни појединци из Србије, Републике Српске и међународне заједнице.

Линта се слаже са мишљењем Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске да именовање геноцида над Србима у НДХ појмом покољ неће допринијети интернационализацији ове трагичне теме и може да има негативне последице а на унутрашњем плану ствара нејасноће и недоумице.  Такође, он вјерује да је Удружење грађана Јадовно 1941.  наведену активност  предузело с најбољим намјерама тј. да се открије истина о страдању нашег народа.

Аустрија забрањује

Линта сматра да је појам геноцид најприкладнији и најпрецизнији термин за монструозно истребљење и затирање које је српски народ доживио у НДХ. Сви  поступци усташког режима недвосмислено потврђују тезу о постојању геноцидне намјере да се српски народ у НДХ потпуно уништи тако што би се трећина физички ликвидирала, трећина протјерала а трећина насилно превела у католичку вјеру и претопила у Хрвате. У остварењу уништења Срба власти НДХ су имале велику подршку Католичке цркве и других институција хрватског друштва. Основна карактеристика масовног злочина над српским народом у НДХ је суровост и садизам, односно коришћење ножева, маљева и другог хладног оружја и уживање у непојмљивом мучењу жртава прије ликвидације.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар