Линта на 7. Конгресу Привредникових стипендиста и српске омладине у Загребу

Предсједник Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта  присустовао је Седмом конгресу Привредникових стипендиста и српске омладине који је одржан у суботу, 15. децембра 2018. године у Српској православној општој гимназији у Загребу. Линта је у свом обраћању окупљеним бившим и садашњим Привредниковим стипендистима и гостима из Хрватске и региона, између осталог, рекао да Србија има право и обавезу да брине о Србима ван Србије и да им помогне у очувању њиховог националног и културног идентитета. Он је истакао да је Влада Србије, на приједлог Предсједника Вучића, у сриједу 12. децембра донијела одлуку да исплати  Привреднику средства за 25 стипендија за српске ученике и студенте у 2019. години. Линта је подсјетио да је Влада Србије, након посјете  предсједника Вучића Хрватској исплатила средства за 20 стипендија у 2018. години.

Линта је, након додјеле стипендија новим стипендистима, приусустовао  панел дискусији  на тему „Млади између „ми“ и „они““. Он се јавно супроставио провокативној тези једне од учесница панел дискусије Марији Селак с Филозофског факултета у Загребу која је тврдила да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску. Линта је јасно рекао да  наведена теза о карактеру рата током 90-тих година прошлог вијека апсолутно није тачна већ да бројне чињенице јасно говоре да је Туђманов режим изршио агресију на Југославију, ЈНА и Србе у Хрватској.  Он је истакао да се хрватски народ још увијек није суочио са својом усташком прошлошћу што се види кроз бројне примјере. Поразна је чињеница да према истраживању Института друштвених наука у Загребу чак 71 посто ученика завршних средњих школа у Хрватској има позитивно мишљење о злогласној НДХ.

Koнгресу су присуствовали митрополит загребачко-љубљански Порфирије, посланик у Хрватском сабору из реда СДСС-а Борис Милошевић и многи други.

                                                                                                  Информативна службa
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар