Линта: Нови талас оптужница од стране хрватског правосуђа наставак прогона крајишких Срба

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује наставком прогона крајишких Срба одлуку хрватског правосуђа да покрене нови талас оптужница против официра и војника бивше ЈНА и Војске РСК за наводне ратне злочине почињене током рата 1991.-1995. године.

Јасно је да Хрватска покретањем нових истрага, подизањем нових оптужница и доношењем нових пресуда настоји да легализује етничко чишћење српског народа са својих вјековних подручја с једне стране и да потврди апсурдну и бесмислему тезу да су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску с друге стране.

Линта тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно покрене истраге за бројне злочине против Срба у десетинама хрватских градова и током и послије хрватских војно –полицијских акција. У случају да Хрватска одбија сарадњу надлежни органи у Србији треба да распишу међународне потјернице против осумњичених и оптужених припадникa хрватске војске и полиције који су наредили или извршили ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника.

Нажалост, српско тужилаштво за ратне злочине у претходном периоду у највећој мјери се бавило само процесуирањем лица српске националности који су починили ратне злочине против Срба, Бошљака и Албанаца.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар