Линта: Српски народ у Црној Гори дискриминисан и угожена су његова људска права

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта констатује да је у Црној Гори снажно изражена дискриминација српског народа, и да се угрожавају његова основна права. Наводим податак да по последњем попису становништва у Црној Гори српским језиком говори највећи проценат грађана ове државе, али он у Уставу није службени, већ се третира као језик другог реда. Та ситуација се директно одразила и на образовни систем, а српски језик је практично избачен из основних и средњих школа, наставних планова и програма.

У Црној Гори је на удару Српска православна црква, канонска православна црква у Црној Гори, најстарија институција у тој држави, и која, према свим истраживањима, ужива највећи углед код грађана. Подсјећам да преко шездесет одсто грађана Црне Горе чине вјерници СПЦ. Годинама је имовина СПЦ у Црној Гори предмет напада, и власт је више пута исказала спремност да храмове канонске православне цркве отме и преда једној псеудорелигиозној организацији, такозваној ,,Црногорској православној цркви“, или да се, у коначном, ти објекти који припадају СПЦ силом заведу, по угледу на комунистичко вријеме, као културно-историјски споменици којима располаже држава. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у континуитету је изложен бруталној негативној кампањи, а више пута је забиљежен и покушај државних органа Црне Горе и лица повезаних са партијама на власти да свештенству СПЦ онемогуће вршење службе, последњи пут у мјесту Свач код Улциња.

Такође, подаци Владе Црне Горе показују да су Срби дискриминисани и приликом запошљавања, тако да се у државном апарату проценат запослених грађана српске националности креће око 7 одсто, а према попису становништва Срби чине близу трећину становника Црне Горе. У неким министарствима, јавним предузећима и полицији, проценат Срба је испод 2 одсто или их уопште нема. Фрапантан је податак да међу директорима основних и средњих школа нема ни једног Србина. Иста ситуација је у здравству.

Тешка кршења права српског народа забиљежена су и на пољу културе гдје су српски писци и ствараоци буквално на маргини, и имамо податке да на конкурсима Министарства културе Владе Црне Горе издавачи који објављују књиге на српском језику не могу добити ни најминималнија средства. Изражавам бојазан да се ради о систематском угрожавању права српског народа, а да је коначни циљ таквог поступања и притиска власти у Црној Гори да се на наредном попису становништва значајно смањи проценат Срба у тој држави.

Линта истиче да је обавеза Републике Србије и њених државних органа да брину о Србима ван Србије. Ми смо дужни да и питање положаја Срба у Црној Гори пажљиво пратимо и помогнемо да се њихов положај поправи и спријечи дискриминација и асимилација.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар