Линта: Темељ добрих односа Србије и Хрватске јесте спремност званичног Загреба да рјешава проблеме протјераних Срба и српских повратника

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравља најаву министра спољних и европских послова Хрватске Мире Ковача да ће према Србији имати отворен, позитиван и конструктиван став али да ће инсистирати на рјешавању неријешених питања, посебно судбине несталих. Нажалост, министар Ковач понавља лажну тезу својих претходника да је увјерен да ће српска страна увидјети да без рјешавања неријешених питања из рата не може бити здравих темеља за добре односе у будућности. Истина је потпуно другачија. Наиме, хрватска страна одбија суштински дијалог о проналажењу правичног и трајног рјешања бројних неријешених питања из рата као што су отета станарска права протјераним Србима, доспјеле а неисплаћене пензије, срушене српске куће, помоћни објекти и локали по хрватским градовима и на крајишком подручју, неисплаћена девизна штедња, непризнати доприноси за дио радног стажа који су Срби стекли до почетка рата, отимање српског пољопривредног и шумског земљишта, непроцесуирање припадника хрватских оружаних снага који су наредили или извршили злочине над српским цивилима и заробљеницима и др. Поред наведених проблема важно је нагласити да и српска страна инсистира на рјешавању судбине несталих као најважнијег цивилизацијског питања.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа господина Ковача да хрватска страна одбија да спроводи Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“ у којем јасно стоји да ће свим грађанима и правним лицима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори скопљени за вријеме рата под притисцима и пријетњама биће проглашени ништавним, као и Анекса Е који се тиче пензија. Као доказ за наведену тезу Линта наводи да је на четвртом састанку Сталног мјешовитог комитета за спровођење Бечког споразума о сукцесији који је одржан 12. новембра 2015. године у Сарајеву хрватска представница Андреја Метелко-Згомбић у Сталном мјешовитом комитету одлучно одбила да прихвати препоруку да све државе које су насљеднице бивше Југославије обезбеде директну примјену Анекса Г и Анекса Е. То најбоље говори да у Хрватској барем досад није било политичке воље да се почне са рјешавањем бројних преосталих проблема из рата. Због те чињенице још увијек нису створени здрави темељи за добре односе у будућности између двије државе.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

Нема коментара

Напишите коментар