АКТУЕЛНО:

Литија подршке братском народу у Црној Гори и у Крагујевцу

У Крагујевцу је 8. марта обиљежена Недjеља побједе православља, овом великом скупу присуствовало је хиљаде грађана, између осталих и Удружење грађана Крајине Зора и Гусларско друштво Карађорђе.

Након вечерњег богослужења и молебана у Саборном храму Успења Пресвете Богородице кренула је литија коју је предводио епископ шумадијски Јован. На тај начин грађани Крагујевца су пружили подршку својој браћи у Црној Гори који се боре против срамног Закона о слободи вјероисповијести.

Друштво гуслара Карађорђе у Крагујевцу ове године прославља, под будним оком „Каленићког гуслара“ четири деценије постојања. Свој досадашњи рад базирало је на баштињењу културе и традиционалних вриједности. Тако да није ни чудо да ово гусларско друштво пружа подршку братском народу у Црној Гори, јер су гусле одувијек биле препознатљив „код“ у одбрани националног идентитета.

 

Како нам је рекао секретар Друштва гуслара Карађорђе Светолик Лазовић црква и гусле су биле и остаће нераздвојне.

– Морална обавеза и дужност сваког Србина, ма гдје се налазио је да стане у одбрану угрожених права Срба у Црној Гори и супротстави се безакоњу. Има ли величанственијег повода да се нађемо на литијама које је организовала Шумадијска епархија на челу са његовим преосвештенством епископом Јованом – рекао је Лазовић.

Сви гуслари су дошли у народим ношњама Црне Горе, Србије, Лике, и других српских крајева.

И за крај разговора Светолик Лазовић поручује да бити на оваквом једном догађају за њега значи: „Бити на извору духовног богатства.“

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар