Лучић: Најоштрија осуда напада на српску имовину у сарајевском насељу Доглоди

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије је осудио посљедњи напад на српску имовину у сарајевском насељу Доглоди гдје је запаљена кућа Борислава Берјана, те поручио да полиција мора пронаћи починиоице и вратити мир у ово насеље, јер се преостали Срби, махом старији, не осјећају безбједно.

Лучић сматра да се не може радити на помирењу, суживоту и разумијевању, ако се преостали Срби застрашују и индиректно им се поручује да оду.

– Данас када се обиљежава 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума бавимо се овим питањима, што показује да још дуго и предано морамо радити на помирењу које ће водити бољем и просперитетнијем друштву, јер је будућност наших грађана на првом мјесту – додао је Лучић.

Лучић је истакао да је десетак српских породица које живе у Доглодима након посљедњег напада у сталном страху за живот и имовину.

Он је напоменуо да су, нажалост, у посљедње вријеме напади на Србе и њихову имовину, као и имовину Српске православне цркве /СПЦ/ у Кантону Сарајево учестали што шаље поруку да су непожељни на својим вјековним огњиштина, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

– Починиоци у многим случајевим никада нису откривени и зато апелујем да се полиција и надлежне институције максимално ангажују и открију и процесуирају починиоце и врате повјерење Срба којима су угрожена људска права – истакао је Лучић.

У насељу Доглоди у ноћи са 19. на 20. новембар запаљена је кућа Борислава Берјана, који са породицом након дејтонског егзодуса сарајевских Срба живи у Вишеграду.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар