Лукић: Материјал Комисије за Сребреницу користан за понављање суђења Младићу

Материјал који је прикупила Независна међународна комисија о свим страдањима у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године биће полазиште за понављање поступка против генерала Ратка Младића, рекао је генералов адвокат Бранко Лукић.

Лукић је напоменуо да сам став Комисије не може као такав бити уврштен као доказ, али да материјали презентовани у извјештају Комисије јесу ствар која ће одбрани Младића помоћи да лакше формира захтјев за поновљено суђење.

Он је рекао да је одбрана увјерена да ће у том извјештају наћи највјероватније доста корисних ствари.

– Иако је Комисија направила научни рад, он сам по себи не може бити доказ на суду јер у себи садржи и правна мишљења. Међутим, оно што су користили да би тај рад написали, што су ставили у фусноте и на шта су наслонили кад су рекли да су закључили или пронашли одређени доказ, то може нама да користи – рекао је Лукић за „Спутњик“.

Лукић је навео да је одбрани потребно најмање годину дана да изанализира све што се налази у извјештају Комисије, ставку по ставку што је, како напомиње, мукотрпан у дуг процес.

– Ми не треба само да прегледамо свих 1.036 страница извештаја Комисије већ морамо да прегледамо све оне доказе који су уврштени у израду тог документа као базу – навео је Лукић.

Он је додао да се морају прегледати и потенцијално нова свједочења, али и добити могући нови докази које Комисија није узела у обзир.

– Комисија је доста олакшала посао тима одбране Ратка Младића ,али сам тим мора да тај процес темељно утврди како би успјели да се изборе за ново суђење – оцијенио је Лукић.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу, насљедника Хашког трибунала, у јуну ове године потврдило је пресуду на доживотну робију против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

Жалбено вијеће одбило је све жалбе одбране српског генерала, уз супротно мишљење предсједавајућег вијећа судије Приске Матимбе Нијамбе, која је у издвојеном мишљењу навела да не сматра да се у Сребреници десио геноцид.

Међу одбијеним су и жалбе на дијелове пресуде који говоре о геноциду у Сребреници, удруженом злочиначком подухвату, жалбе у вези са другим дјелима у Сребреници, „терорисањем“ Сарајева и узимањем припадника УН за таоце.

Младић је осуђен уз образложење да је „значајно допринијео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији БиХ“.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, коју је формирала Влада Републике Српске, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Комисија је међутим констатовала да су хиљаде људи у Сребреници убијени на најстрашнији начин и да одговорне за те злочине треба казнити.

У извјештају ове комисије, којом предсједава стручњак за холокауст Израелац Гидеон Грајф, закључено је да „налази Трибунала у Хагу о геноциду неће издржати тест времена, јер се злочини у Сребреници не могу сматрати геноцидом“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар