Махмуљину 10 година затвора за злочине над Србима у Возући и Завидовићима

Пред Судом БиХ прва пресуда једном бошњачком генералу.

Првостепено, на 10 година затвора пресуђен је ратни командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин.

Као надређени одреду „Ел муџахедин“, крив је због монструозних злочина над српским цивилима, заробљеним војницима, рањеницима и болесним, на подручју Возуће и Завидовића у љето и јесен 1995. године.

10 година затвора за 53 ликвидирана заробљеника и за више од 20, који су преживјели стравична мучења, казна је понижавајућа, несразмјерна тежини кривичног дјела – поручују породице и преживјеле жртве.

Крив је, што то као командујући формално и доказано ефективно – злогласном одреду „Ел муџахедин“ није спријечио звјерске ликвидације и мучења заробљеника.

А био је обавијештен о злочинима у муџахединским логорима „13. километар“ односно „Каменица“. Крив је муџахедински генерал Сакиб Махмуљин и што починиоце злочина – стране плаћенике и домаће џихадисте није казнио! Умјесто официрске казне, потчињенима је дијелио ордење.

Страни монструми су бх. тло одавно напустили. Домаћи нису ни предмет истраге. А Махмуљин ће, ако првостепена пресуда буде потврђена, због нечињења у затвор. Због убиства Гојка Вујичића и злостављања његових сабораца заробљених у акцији „Прољеће 2“ осуђен је тек на годину. Због злочина над заробљеним цивилима – још једна мизерна казна – двије године.

А због ликвидације 52 српска војника заробљена током акције „Фарз“ и језива мучења њих још 20 – на осам година.

За преблагу казну бошњачком генералу, судском вијећу терен је „припремило“ Тужилаштво, још 2015. године!

Муџахедини су заробљене „отимали“ од домаћина, оквалификовао је тада тужилац Седин Идризовић. И примијенио, а Вијеће објеручке прихватило, много блажи Кривични закон бивше СФРЈ. И као такав – за дјело које је Махмуљину доказано, закон је прописао максимално 15 односно 20 година затвора.

А и законски максимум премали је за жртве које су прошле муџахедински пакао.

– Ово је срамно због породица погинулих, породица несталих свих нас који смо прошли голготе „ЕЛ муџахида“, ово је срамно, понижавајуће – навео је Душко Глигорић, логораш.

– Мало би било и да је 30 година а ово је заиста понижавајуће за породице које су изгубиле своје а то су примјера ради породица Јовића која је прошла камп Одреда „Ел муџахид“ којој је погубљен отац и стриц. Шта она да каже – пита Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења „Завидовићани“.

Националност жртава поново је диобена одредница у бх правосуђу. Није ово правда, већ ругање поручују из Удружења жена жртава рата. Три њихове чланице преживјеле су пакао муџахединског логоровања у Каменици.

– Требало би најмање да је казна доживотна ако већ не постоји смртна. То што ради Суд БиХ још једном показује да има двоструке аршине. За много мање злочине Срби су осуђивани по 15, 20 и више година – истакла је Божица Раилић, из Удружења жена жртава рата.

Само код Цркве у Стогу ексхумирано је 20 обезглављених тијела ритуално ликвидираних заробљеника, подсјећа предсједник Борачке организације. А тај доказ у судском процесу није ни разматран. Миломир Савчић нема дилему о ланцу командовања и организацијско- формацијској структури на чијем је челу био пресуђени злочинац Махмуљин.

– И није само тај одред починио кривична дјела ратног злочина, свакако да су у томе учествовале и друге јединице – навео је Савчић.

И због тога представници српских жртава и удружења проистеклих из посљедњег рата очекују и друге злочинце са Озрена и Возуће, на оптуженичкој клупи.

– Из ове пресуде треба да изађу и други процеси против лица која су нижерангирана била у односу на Сакиба Махмуљина, јер су у овој пресуди утврђене чињенице и недвосмислено доказано да је над српским народом на озренско- возућком ратишту почињени страшни злочини – поручио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Очекују српске жртве жалбу поступајућег тужиоца на висину изречене казне. Но из Тужилаштва кажу о томе ће да одлуче тек када приме писмени отправак пресуде.

Махмуљинова одбрана, међутим, одмах по изласку из суднице изричита. Жалбу ће уложити, иако још не знају на које околности.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар