Српско - хрватски мементо

Maнифестација „Српско-хрватски мементо“ одржана шести пут у Београду

Манифестација под називом „Српско- хрватски мементо“ шести пут одржана је у Београду у организацији Заједнице Хрвата у Београду „Тин Ујевић“ 4. новембра у свечаној сали општине Стари град. Циљ овог, како је речено, традиционалног сусрета, је ширењe међусобне толеранције, уважавања, поновно повезивање прекинутих веза и сарадње два народа кроз културу.

У културно – умјетничком програму наступили су женски пјевачки хор Српског културног  друштва „Просвјета“ из Сплита, женска етно пјевачка група „Извор Цетине“ из Цетине, пјевачица српских традиционалних пјесама и педагог Светлана Спајић, КУД „Петрова Гора- Кордун“ из Београда и Хрватскo културно-умјетничко друштво „Јелачић“ из Петроварадина (Нови Сад). У оквиру манифестације приказан је и документарни филм о манастиру Крупа, поводом 700 година од његове изградње, и кратка пројекција филма о Илији Округићу, поводом 190 година од рођења овог католичког свештеника који је својим радом доста допринио културном животу Петроварадина. Залагао се за толеранцију између католика и православних.

Шта представља Српско- хрватски мементо, објаснио је организатор Стипе Ерцеговић, предсједник Заједнице Хрвата у Београду.„Мементо значи једно лијепо сјећање на лијепе тренутке када смо сви живјели заједно у истој држави. Ми желимо да обновимо те везе, говор срца са срцем, човјека са човјеком. Главна порука наша је да требамо комуницирати кроз културу, кроз игру, пјесму, јер је то најбољи начин разумјевања. Да се ми питамо, ми бисмо све ове велике проблеме ријешили уз узајамно уважавање и толеранцију, прије свега“, поручио је Стипе.

Како је он објаснио Заједница Хрвата у Београду постоји 10 година,а промовише и његује културне традиције Хрвата овог поднебља кроз културна дешавања попут књижевних вечери, трибина, спортских дешавања, ликовних изложби, као и ретроспективе о значајним филмским ауторима.

Српско културно друштво „Просвјета“, пододбор из Сплита, редовно учествује на овој манифестацији, рекао је његов предсједник Момчило Рушић. Он је истакао да за разлику од других који граде баријере између два народа, они одржавају пријатељске односе.

„Желимо да овим путем пошаљемо поруку да су се наши преци дружили и живјели заједно и зато и ми настављамо да исто чинимо и наша покољења ће наставити ту традицију“, додао је он и открио да посебно воле да дођу у Београд и Крагујевац гдје имају много пријатеља који су напустили родни крај и да ти сусрети углавном буду емотивни.

Пододбор СКД „Просвјета“ у Сплиту основан је 1997.год. Препознатљив је по женској пјевачкој групи која је на овој манифестацији и наступила.

“Иако је присустан невидљиви страх људи, ми као друштво радимо, циљ нам је да сачувамо наш матерњи језик, културу живљења нашег народа и оно што смо наследили од предака да пренесемо на будућа покољења“, нагласио је Момчило Русић.

Публици су се представиле и пјесникиње Милица Опачић и Рада Вештић које су својим стиховима поручиле да „постоје разлике међу народима и вјерама, али оне нису камен спутње ни разлог за свађе и љутње“.

Манифестација је завршена заједничким наступом свих учесника који су отпјевали пјесму „Та дивна сплитска ноћ“, након чега је дружење настављено уз далматинске деликатесе, вино, суве смокве и домаћу лозу.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар