КУД „Свети деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице наступио у Београду: Наше коло је коло васкрсења

Концерт под називом „Дјеца Сребренице у Београду“ одржан је 22.октобра у Центру за културу „Влада Дивљан“ на Палилули. Око 40 чланова културно-умјетничког друштва „Свети деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице овом приликом први пут је посјетило Београд, а организатор ове вечери српске игре, пјесме и традиције је Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда.

Концерт је почео наступом Првог београдског пјевачког друштва, у наставку рецитатор и здравичар Драгиша Симић рецитовао је стихове Добрице Ерића, а затим су се низали гуслари Душан Пејић и Милан Ковачевић, српски православни појци, као и познати умјетник Љуба Манасијевић.Након тога, уследио је фолклорни наступ  КУД-а „Никола Тесла“ из Београда, које је основано 1926. године а затим су на сцену свечано изашли чланови КУД-а „Свети деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице, које је београдска публика наградила посебним аплаузом.

Друштво је је основано 29. фебруара 2016. године при православној цркви и Српском културном центру „Свети деспот Стефан Лазаревић“ у Сребреници. Основано је с циљем заштите и његовања, тада угроженог српског народног, културног и умјетничког наслијеђа. Осим фолклорне, друштво има гусларску и женску пјевачку групу, наведено је у најави.

Човјек који својим добрим примјером води омладину из КУД-а, свештеник Александар Млађеновић из Сребренице, истакао је захвалност на огромној подршци коју добијају у свом раду од разних добротвора из Србије. „Оснивање дугујемо Канцеларији за дијаспору и Србе у региону. Преносим вам поздраве српског народа из Сребренице, као и од начелника Грујичића који је другим обавезама био спријечен да дође. Ово је права прилика да покажемо да, оно по чему углавном помињу Сребреницу, она то није, и да у Сребреници има Срба, и да ће их ако Бог да бити још више“, истакао је отац Александар који је у знак захвалности, предсједнику Удружења Ћирилица, Миодрагу Којићу поклонио часни крст.

Он је подсјетио да је Сребреница један мученички крај. „Током 20.вијека преци ове дјеце три пута су обнављали своја огњишта. Послије Првог, Другог и послије овог, Oдбрамбено-отаџбинског рата“ рекао је он.

Дјевојчица по имену Марица, у име КУД- а из Сребренице, својим ријечима дубоко је дирнула присутну публику. „Не бисмо вечерас да вам причамо шта смо урадили за годину дана свог постојања, него да вам кажемо зашто постојимо. Покушали су душмани нашег народа да убију наше прађедове, ђедове, очеве… Ово наше коло што се играло је коло васкрсења! Сада су се за руке држали потомци тих мученика који су се у колу – вијенцу са својих огњишта преселили у Царство Небеско! Наше куће и имања поново су били похарани и попаљени. Зато је ово наше коло, коло васкрсења, јер свједочимо да је увијек од смрти јаче Васкрсење! Свједочимо да душу нису убили!“

Говорећи о програму овог пројекта, Дејан Матић из Управног одбора Удружења Ћирилица за „Српско коло“ је рекао да су дјеца током два дана посјете Београду имали пун распоред активности . „Трудимо се да будемо добри домаћини, а дјеца су колико видим весела и задовољна. Првог дана наступили су на Авали, гдје је домаћин било ЈП Емисиона техника и везе. Такође су посјетили Музеј ваздухопловства у Сурчину, Калемегдан и Кнез Михајлову улицу као и Храм Светог Саве на Врачару“, навео је он.„Главни циљ овог пројекта је да се унаприједи сарадња Београда и Сребренице. На идеју смо дошли приликом одржавања трибине „Очување ћирилице као јединог српског писма“коју смо организовали у фебруару ове године у Сребреници. КУД „Никола Тесла“ из Београда које је партнер гостима из Сребренице, одмах је прихватило да учествује, а општина Палилула нас је подржала у самој реализацији“, објаснио је Матић додајући да Удружење осим што се бави заштитом ћирилице као јединог српског писма, такође ради на ширењу културне сарадње српског народа са обе стране Дрине и у дијаспори.

Несебичну подршку овом концерту, дала је Љиљана Булатовић, књижевница, која је изразила срећу што је оснивањем овог КУД-а у Сребреници процвјетала нова атмосфера и љепота. Она је овим поводом свештенику Александру Млађеновићу поклонила књигу „Српска труба“ , са жељом да прва труба с оне стране Дрине засвира у КУД- у у Сребреници и буде позив на радост.

У име предсједника општине Палилула, госте и публику поздравио је његов шеф кабинета Ђорђе Алексић. Концерту су поред бројних гостију присуствовали старјешина Саборне цркве у Београду протојереј Петар Лукић, а испред Представништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“12816″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509569999416″]
Нема коментара

Напишите коментар