Марш „Стазом егзодуса“ протиче без проблема

Марш неколико стотина учесника „Стазом егзодуса 2021“ протиче без проблема на путу дугом 22 километра, поводом обиљежавања 26 година од прогона Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је Срни да марш од села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи протиче без проблема и да се тренутно налазе у мјесту Бријесница.

Према његовим ријечима, у маршу учествују и начелници општина Петрово и Вукосавље Озрен Петковић и Борислав Ракић, те начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић, као и лица из Добоја, Дервенте, Модриче, Прњавора, Српца, Бањалуке, Београда и других општина.

Колона је на стазу егзодуса кренула око 8.00 часова из Тумара, гдје је у Цркви Свете Тројице одржана служба и благослов за учеснике.

Учесници прелазе пут дуг 22 километра од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога – путем којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Долазак и окупљање учесника је у Стогу, гдје ће у Цркви Светог Ђорђа бити служена Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима „Ураган“, „Фарз“ и „Бадр ел Босна“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992. године.

Извор: Картера

Нема коментара

Напишите коментар