АКТУЕЛНО:

Сава Мркаљ добио улицу у Ветернику

На иницијативу Завичајног удружења „Сава Мркаљ“, а уз велику подршку Савета месне заједнице Ветерник, Комисија за именовање улица и тргова у Новом Саду је прихватила приједлог и улици Нова 40 додијелила назив, Улица Саве Мркаља. Она спаја улице Драгослава Срејовића и Новосадски пут.

Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ основано је крајем 2017. године у Новом Саду, са циљем да се бави унапређењем културног стваралаштва и његује успомене на живот и дјело Саве Мркаља, пјесника, учитеља, реформатора азбуке, рођеног у Ласињском Сјеничаку на Кордуну, 1783. године

Од оснивања, Завичајно удружење је реализовало низ активности међу којима је пројекат „Година Саве Мркаља“ у 2018. године. У склопу пројектних активности реализована је Трибина „Олуја у српској књижевности“ у Културном центру Новог Сада, штампана је књига пјесама „Испод пепела“ аутора Бошка Бућана, али и књига „Пјесме“ Саве Мркаља коју је приредио др Душан Иванић. У новинама Српско коло је током 2018.године у фељтону у пет наставака штампан текст кроз који је аутор, др Душан Иванић читаоцима приближио живот и дјело Саве Мркаља.

Идеја за именовање улице у Ветернику, по нашем великом пјеснику и реформатору је једна од активности из 2018.године, иницирана током обиљежавања 235 година од рођења и 185 година од смрти Саве Мркаља.

                                                                                                  Предсједница  ЗУ  „Саво Мркаљ“

                                                                                                                 Зорица Влајинић

Нема коментара

Напишите коментар