АКТУЕЛНО:

Одржан 8. Сабор Јањана у Војводини

Осми Сабор Јањана у Војводини одржан је 4. и 5. 9. 2021. године у Футогу. Жељно ишчекивани сабор одржан је у организацији Завичајног удружења Јањана и уз подршку институција и људи који поштују традицију, културу и обичаје српског народа из јањске области.  Гости сабора били су народни посланик у Народној скупштини Републике Србије Миодраг Линта, народна посланица Јасмина Обрадовић, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић, предсједник удружења Јањ – Шипово Зоран Маријанац, свештеници парохије Футошке, као и свештеници Јањани на служби у Србији, представници побратимског Завичајног удружења “Змијање“ из Каћа, окумљено Удружење Срба Доњовакуфљана, као и представници удружења: Мањача, Гламочко коло и Крајина Врбас.

Као сваке године, тако и ове, Сабору су присуствовали чланови мјесних одбора ЗУЈ-а у Војводини: Обровац, Будисава, Равно Село, Перлез и Банатско Ново Село.

Пред почетак саборовања, Јањани су се сјетили и минутом ћутања одали почаст оснивачу ЗУЈ-а, првом и почасном предсједнику овог удружења, великом човјеку и хуманитарцу Милану Маријанцу, као и Милану Панићу члану Главног одбора ЗУЈ-а.

Јањани су искрени људи, веселе природе и воле овакве скупове јер се сретну са земљацима и таква дружења су испуњена радошћу, весељем, игром и пјесмом. На саборима се евоцирају успомене из завичаја, који Јањани радо посјећују кад год им се укаже прилика. Везе Јањана који су остали у завичају и оних који су морали да га напусте, али им је и даље у срцу, је нераскидива и јака што потврђују заједничке манифестације које организују. Једна од таквих је и Јањски вишебој у Стројицама који се ове године по 12. пут одржао и на који су се драге воље одазвали Јањани из Војводине.

Предсједник Завичајног удружења Јањана из Футога и предсједник савјета мјесне заједнице Футог Зоран Црепуља истакао је значај окупљања Јањана:

  • Жеља нам је да се овај скуп не прекида, с обзиром да двије године нисмо овдје одржали ни један велики скуп што нам је свима недостајало. Удружење није престајало са активностима, али су оне биле у складу са мјерама и препорукама.

Предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић је истакао да му је драго што Јањани који су расељени нису заборавили свој родни крај и на сваки начин одржавају јањску традицију и везу са Јањем, али и подсјетио их да увијек имају прилику да се врате у завичај. Плавшић је изразио наду да ће Јањ достићи ниво који је имао раније и какав заслужује, јер није природно да онако лијепи крајеви буду празни.

Овакви скупови имају подршку представника Покрајинске Владе и Града Новог Сада. Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону увијек ће бити искрена подршка оваквим дружењима:

  • Завичајна удружења јесу ту да буду мост између два завичаја, између завичаја гдје су наши преци и завичаја у којем данас живимо. Управо овакве манифестације служе да не дозволимо да се заборави наш завичај, да се не заборави наша традиција и обичаји и честитам вам на труду који улажете да се оваква манифестација одржи, истакао је Душко Ћутило, директор Фонда.

Републичка посланица Јасмина Обрадовић отворила је скуп срдачним поздравом свима присутнима:

  • Осми Сабор Јањана у Војводини прави је и најбољи начин да традиција и обичаји живе ма гдје ко био. Километри нас не могу одвојити од наших коријена. Српство, јединство, заједништво и слога били су и остали наше највеће вриједности. Оваквим манифестацијма учимо и оплемењујемо нашу дјецу, будућност и наше највеће благо.

Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је имао ту част да уручи награде побједницима надметања у кошевини и спортско – виштешким играма. Линта је искористио прилику и честитао руководству ЗУЈ-а на организацији 8. Сабора Јањана у Војводини који је организован на највишем нивоу, али и истакао значај јачања јединства српског народа:

  • Велика је част и задовољство упознати овако часне самосвјесне Србе који се поносе својим поријеклом и својом православном вјером. Један од најважнијих националних циљева и задатака наше државе треба да буде стално јачање упорног и духовног јединства српског народа. Треба да чувамо српски језик и ћирилично писмо, да славимо крсну славу, да се увијек сјећамо наших страдалих сународника у ратовима, да чувамо наше обичаје, традицију и културу, као што то веома успјешно ради Завичајно удружење Јањана и многа друга завичајна удружења, да се међусобно поштујемо, уважавамо јер само јединствени можемо да идемо напријед.

Награде су стигле у праве руке. У традиционалној кошевини снаге је одмјерило 18 косаца, а награде су добили најбољи и најистакнутији међу њима. Прво мјесто дијелили су Зоран Ракита и Недељко Керлец, а треће мјесто су подијелили Мићо Мрђа и Марко Мирић. У екипном такмичењу у кошевини прво мјесто припало је Јањским косцима, друго мјесто заузели су Косци са Рајца, док су трећи били Војвођански косци. Кошевина није само такмичење, већ више од тога. Кошевина представља право задовољство и дружење косаца. Након кошевине, поставља се ручак на откосу што је такође један од традиоционалних обичаја и представља право задовољство за све учеснике кошевине. Све су то разлози да се кошевина покуша сачувати од заборава и пренесе на младе генерације.

Ново Тешић, родом из Шипова, коси већ 45 година, објаснио нам је зашто је кошење важно и шта је битно код косе:

  • Није ми жеља да будем први, битно ми је да се дружим. Кошење је важно да се сачува традиција и да не оде у заборав. Код косе је битно да је добро подешена, да је добро откована, да има добар брусни дио, белегије, а све остало је вјештина косца. На крају кошења треба да парцела буде добро покошена и да домаћин буде задовољан.

Најмлађи међу косцима је тринаестогодишњи Вук Малиновић који обожава да коси, редован је на такмичењима у кошевини и увијек је међу најбољима.

Марко Мирић из Бачког Маглића је такође редован на такмичењима у кошевини:

– Косим од 2014. године од када ефективно учествујем на свим такмичењима, ишао сам у Словенију, Црну Гору, Босну и Херцеговину.

Поред кошевине, чувари традиције и обичаја из Јања надметали су се и у скоку у даљ гдје је прво мјесто освојио Милош Полетановић, друго Остоја Ђукић, док је треће мјесто припало Петру Панићу. У бацању камена с рамена најбољи је био Светко Шкондра, друго мјесто освојио је Остоја Ђукић, а треће Стојан Шкондра. У надвлачењу конопца прво мјесто однијела је екипа Јањ, друго Футог, док је треће мјесто освојила екипа Војводина.

Сабор је употпунио и културно-умјетнички програм приликом којег су гости уживали уз игру и пјесму: КУД КИЦ-а “Младост“ из Футога, рецитатора Ђуро Плавшић, Гуслара Витомир Вулин из Сремске Митровице, као и мушких пјевачких група “Синови Јања“, “Момци са Совића“ и “Крајишници из Футога“.

Након надметања у кошењу и спортским и витешким играма, домаћине и госте је забављао музички бенд “Балкана“, док у суботу 4. 9. наступала музичка група Браћа Лекић.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар