Богат културно-умјетнички програм на 8. Завичајним данима у Суботици

Савез српских удружења Сјевернобачког округа ове године реализовао је 8. Завичајне дане.

Свечано отварање Завичајних дана било је 3. септембра када су се присутнима обратили градоначелник Стеван Бакић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић и директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Том приликом Бакић је навео да је манифестација Завичајни дани изузетно важна као показатељ српске културе.

– Суботица је као ријетко који град стјециште свих српских традиција и све пуноће и богатства српске културе.

Предсједник Савеза српских удружења Сјевернобачког округа Боривоје Вукајловић поручује: Нека завичајни дани трају све дане у години и све године у животу.“

Сљедеће вечери наступале су многобројне фолклорне и пјевачке групе. Приказавши дио баштине српскога народа од Баније и Кордуна до Западне Славоније, и до Призрена и Косова и Метохије. Публика је могла да ужива у дивним ношњама, традиционалним играма и пјесми. Наступали су:  КУД Др Младен Стојановић из Приједора, СКЦ Вук Стефановић Караџић из Бачке Тополе, МПГ Крајолик из Суботице, КУД Царза из Апатина, КУД Вук Караџић из Чонопље, ЖПГ Етна Царза из Апатина, МПГ Завичајног удружења Банија, СКД Просвјета Пакрац, КУД Барт из Србобрана, ЖПГ СКЦ-а Стеван Сремац из Сенте и гуслар Љубомир Павловић.

Присутнима се обратио народни посланик Миодраг Линта рекавши да су Завичајни дани један од бројних доказа српске културе, којом српски народ даје значајан допринос укупној разноликости Суботице.

– Посебно желим да нагласим да је један од наших најважнијих државних и националних циљева  стална борба за јачање културног јединства српског народа без обзира на постојеће државне границе. Морамо да чувамо свој српски језик и своју ћирилицу, да као држава инсистирамо да Срби који живе у државама насталим на простору бивше Југославије и широм свијета могу поносно да кажу да припадају српском народу и да могу слободно и без страха да говоре својим српским језиком и да пишу својим ћириличним писмом. Треба да се окупљамо око наше Српске православне цркве и да славимо своју крсну славу, да чувамо наше обичаје и традицију и да имамо што више оваквих манифстација широм Србије као што су Завичајни дани.

Линта поручује да се мора чувати сјећање на страдални српски народ, јер су Срби страдали у Првом, Другом свјетском рату, страдали су деведесетих година прошлог вијека, као и у стравичаном геноциду почињеном у НДХ.

Начелник Сјевернобачког округа Бојан Шоралов наводи да подржава овакве манифестације.

– Желим вам да што дуже трајете и да ова манифестација буде још масовнија.

Након официјелног дијела пјевали су Миљан Миљанов и Сања Ђорђевић.

У недјељу 5. септембра наступали су фолклорни aнсамбли КУД Братство Суботица, Женска пјевачка група КУД-а Ђурђевак Кљајићево, КУД Александрово Суботица, ЖПГ Банија Београд, Хрватски културни центар Буњевачко коло, ОКУД Младост Суботица, МПГ Банија Београд, Виолета Радић и група Врело.

Завичајне дане је затворила Драгана Милошевић покрајински секретар за културу.

Програм је маестрално водио Миливоје Бештић.

У понедјељак 6. септембра је у Градској кући промовисана књига Банија сабрана дјела, три тома: Од заблуде до истине (Милан Миљевић, Жељко Тинтор и сарадници), Банијски рјечник (Ђорђе Личина и Милан Миљевић), Прилози истини (Милан Миљевић и сарадници). Гости промоције били су мр Милан Миљевић и Милорад Ћорковић.

У склопу Завичајних дана одржаће се и акција добровољног давања крви у Атријуму хотела Галерија 11. септембра 9–11 часова.

Док ће 7 дана послије бити одржан спортски дан, 18. септембра у Хали спортова.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар