Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла прославило 10 година рада

Поводом 10 година постојања и рада Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла из Крагујевца организовало је 10. јула изложбу у Галерији Народне библиотеке Вук Караџић. Изложба представља ретроспективу свих досадашњих активности Удружења. Поред изложбе приказан је и документарни филм и уручене су захвалнице свим организацијама и појединцима који су дали свој допринос у раду Удружења. Такође, присутни су могли да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

Предсједник Милан Љубовић каже да је главни циљ Удружења да се не изгуби душа, ако се већ изгубио завичај.

– Желимо да нашу културу, традицију и обичаје задржимо, да задржимо односе са завичајем. Да покушамо да успоставимо боље контакте са нашим сународницима који живе тамо, па и са Хрватима који живе тамо.

Љубовић каже да су у протеклих 10 година угостили све познате српске писце са простора садашње Републике Хрватске. Ту су велику подршку имали од Народне библиотеке Вук Караџић.

– Одржали смо много концерата како у Крагујевцу тако и другим мјестима у Србији, али и у Хрватској.

Удружење је посебно поносно на изложбу Колијевка сјећања када су били изложени радови око 50 умјетника из сјеверне Далмације. Многобројне књижевне вечери су била прилика када размјењујући завичајне стихове чувају од заборава српске светиње, традицију, обичаје, природне љепоте роднох краја.

Из Удружења поручујују да ће и даље неуморно радити на очувању културе и традиције Срба из Хрватске и њиховом међусобном повезивању.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Коментари
  • Хвала Савезу Срба из Региона и Српском колу што прате наше активности и што обавијештавају ширу јавност о нашим напорима у чувању српске културе, традиције, обичаја, посебности наше историје на вјетрометини и успјесима да опстанемо. Велико поштовање и хвала господину Линти на напорима, залагању и упорности да се статус Срба из Хрватске и других земаља побољша и законски уреди, како у Р.Србији тако и у земљама региона.

    Хвала драгој новинарки Драгани, видимо се скоро у Београду!

    четвртак, 10. август 2023.
  • Poštovani zemljaci, predlažem da pozovete Srbe iz Hrvatske da masovno izađu na izbore u Hrvatskoj i da biraju po svojoj savjesti, slobodno. Mislim da je jasno da se glasa za kandidate koji njihovu prognaničku sudbini nisu relativizovali i izvrgli „ruglu“ ili „samokrivici“…Pozdrav, prof. dr Draško Bosanac, dvostruki prognanik, 1972. i 1991., iz Novske

    четвртак, 02. новембар 2023.

Напишите коментар