АКТУЕЛНО:

Миленко Ђукић – памтићемо његов лик и дело

Уметнички руководилац и председник КУД “Јањ-Стројице“ Миленко Ђукић (1964-2023. године) напустио нас је 20.06.2023. године након тешке болести. Јањани су остали без још једног човека који се свим срцем борио за Јањ и дао значајан допринос развоју и презентацији свог завичаја.

Миленко Ђукић је обележио једно време својим радом и несебичним делима. Он је једна од најзначајинијих личности у новијој историји Јања и памтићемо га по његовом труду, залагању и ангажовању да помогне Јању. У потпуности се давао свом позиву уметничког руководиоца и председника КУД “Јањ-Стројице“, којег је и основао уз подршку покојног Милана Маријанца. Безрезервним ангажовањем је од малог сеоског КУД-а направио друштво вредно поштовања, које је на најбољи могући начин презентовало игре, песме, обичаје и ношње Јања. За њих се зна како у Републици Српској, тако и у читавом региону. Пре њега нико није успео да мотивише сву школску децу из Јања, њих преко 60, да буду чланови КУД-а, носе јањску ношњу и на тај начин буду “амбасадори“ Јања где год се појаве. И то све захваљујући прегнућу и умећу свог омиљеног руководиоца и кореографа. Само за последњих неколико година КУД “Јањ-Стројице“ је бројао више наступа и гостивања него што нека сродна друштва за десет година.

У постигнућа Миленка Ђукића убраја се нешто што је сматрано готово немогућим. Наиме, када је ТВ екипа Каравана боравила у Јању 1966. године, снимила је јањско коло на месту где је била стара црква у Стројицама. Након 50 година, на истом месту се 2016. године играло јањско коло у јањској ношњи поред нове стројичке цркве. Јањско коло су играла деца рођена у Јању, што је за све антологија. А то све заслугама Миленка Ђукића.

Миленко је био неуморан кад је у питању рад за своје Јањане, водио је програме на многим дружењима, остварио је братимљење и кумовање за другим сродним удружењима. Његовом заслугом и залагањем, КУД “Јањ-Стројице“ добио је комби као поклон од Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине. Његов КУД “Јањ-Стројице“ гостовао је на скоро свим манифестацијама и културно-уметничким окупљањима Срба у Репубици Српској и региону и увек су били радо виђени гости. Са поносом су носили аутентичну ношњу Јања.

Миленко Ђукић је иза себе оставио велики траг у културном животу Јања и верујемо да би његова велика жеља била да се са истом вољом, радом и ангажовањем настави и у наредном периоду. За њим ће вечно жалити његови најмилији, његов Јањ и сви који су га познавали.

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар