Млади Кордунаши упознавали Даљ, Борово и Вуковар

Чланови војнићког пододбора СКД „Просвјета“ посетили су у суботу 2. октобра Даљ, Борово и Вуковар и том приликом се упознали са знаменитостима истока Републике Хрватске.

У дечијем добу излети представљају један од најомиљенијих начина забаве, поготово ако се иде на нова и непозната места. Како би спојили угодно с корисним, чланови Српског културног друштва „Просвјета“ пододбор Војнић написали су пројекат према Министарству културе и информисања Републике Србије са намером да са децом обиђу Београд и заједно уживају у знаменитостима и музејима главног града Србије. Како их је у тој намери спречила пандемија коронавируса, затражили су пренамену пројекта за посету Вуковару што им је на крају и одобрено.

Иако су ускраћени за уживање у Београду, чланови овог кордунашког пододбора, углавном деца и родитељи, били су одушевљени посетом Даљу, Борову и Вуковару.

– Овом приликом обишли смо Културни и научни центар Милутин Миланковић. Дочекао нас је и стручно водио, односно информисао о животу и раду нашег чувеног научника управник овог центра Ђорђе Нешић. Обишли смо и Манастир Успења Пресвете Богородице у Даљ планини. Не могу ни описати колико смо били одушевљени дочеком и вођењем у манастиру. Припремљено је послужење за децу и родитеље, а испратили су нас и поклонима – пуна  утисака из подунавског краја каже председница пододбора из Војнића Нада Малбаша.

Посета Вуковару неоптерећена ратом

У Борову су деца и родитељи имали прилику да се упознају са радом Основне школе Борово у којој се  настава одвија по моделу А мањинског образовања што је за њих било велико искуство. Са радом школе упознао их је директор Тихомир Јаковљевић. Након ручка, уследила је шетња Вуковаром где су посетили дворац Елц и родну кућу Лавослава Ружичке уз стручно водство Маје Матић и професора историје Вељка Максића.

– Одушевљени смо, хтела сам да деци покажем један други Вуковар и у томе смо успели. Гостопримство је било невероватно, дан је био прелеп, а све што смо обилазили имало је искључиво везе са културом и становницима града. Господин Вељко је одлично појаснио историју града без оптерећивања деце ратом. Жао ми је што раније нисмо ступили у контакт јер смо летос организовали школу фолклора у Војнићу, све уз помоћ Ансамбла народних игара СКД „Просвјета“ и њиховог директора. Нама је то пуно значило јер у нашем крају недостаје квалитетних кадрова – прича Малбаша.

Просвјетин пододбор из Војнића тренутно броји преко 20 чланова у фолклорној секцији, 15 у ликовној и 10 чланова у певачкој секцији са тамбурашким саставом, а недавно им је прошао и пројекат од преко 98 хиљада куна везан за традицију Кордуна који је одобрила Хрватска заклада за децу.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар