Младић: Зашто се крију оригинални налази?!

Породица и тим одбране некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, као и сам генерал, питају зашто се од њих крију оригинални налази прегледа којима је он био подвргнут због проблема са дебелим цријевом и о његовом здравственом стању уопште, те какве су крајње намјере и мотиви тога, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

– Породица се тога плаши. Зашто се то крије од нас и од генерала у крајњој линији, а друго је зашто одуговлаче. Проблем је у томе што са одуговлачењем са предајом оригиналних докумената ми сада немамо повјерење шта су њихови мотиви заиста – рекао је он.

Дарко Младић је рекао да у Хагу званично сматрају да је генерал у овом тренутку слаб за операцију, да постоји ризик да би уколико буде оперисан био превише слаб и могао да подлегне, те да им је зато потребно вријеме да га ојачају.

– То значи да му поправе крвну слику, прије свега. То има смисла са медицинске стране. Ако је тачно да то није малигно, онда не постоји ризик, не треба хитно оперисати и наши доктори су се исто са тим сложили да, уколико није малигно да не треба журити, иако то њега исцрпљује и доноси му тешкоће – рекао је Младић и поновио да је проблем што се не зна какав је стварни налаз.

Он је рекао да, такође нема информацију да ли је његовом оцу уведен посебан режим исхране нити да ли је предузето нешто да му се побољша крвна слика.

У вези могућности да генерала Младића прегледају српски љекари, Дарко Младић је рекао да у Хагу сада то не одбијају.

– Сада не одбијају. То је дио поднеска који је у петак, 28. фебруара, фајлиран, међутим они су – Секретаријат забранили да се то у јавности види, али се он јуче видио у јавности на порталу, тако да ја мислим да могу да коментаришем то – додао је Дарко Младић.

Он је навео да је Младићев тим тражио да Судско вијеће дозволи да обје стране формирају мултидисциплинарне тимове који би све то испратиле.

– Значи, да се обаве сви потребни прегледи генерала, са неопходном апаратуром у болници, а не као прошли пут када је обећано да ће моћи да га прегледају, а онда када су ушли могли су да користе само стетоскоп. Фактички, ми смо тражили да га мултидисциплинарни тим прегледа и утврди стање и способност да учествује даље у процесу – појаснио је Дарко Младић.

У вези недавних медијских објава да је његов отац преминуо, Дарко Младић је рекао да је неко пласирајући ту информацију можда имао намјеру да натјера одбрану и њега лично да без икакве медицинске документације коментарише генералово здравствено стање што би, како је нагласио, нарушило њихов кредибилитет.

– Ми сада коментаре дајемо на основу оног што смо добили од њих, коначно послије два мјесеца кашњења, а опет нисмо добили оригиналне документе, снимке, нисмо добили резултате биопсије, нити извјештај љекара који је радио колоноскопију, него смо добили све препричано од особља у притвору – указао је он.

Дарко Младић је рекао да се његов отац добро држи, мада је мало слабији.

– Мислим да се он чак намјерно држи ведрије него што би требало, неће да сикира мајку, породицу, он се увијек трудио да буде најјачи – закључио је Дарко Младић.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар