28 ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА ПРВОГ УСТАВА РС: У Београду уприличен шести пријем поводом Дана Републике Српске

У Београду је у петак, 28. фебруара, одржан свечани пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28 година од проглашења првог Устава Републике Српске.

И овај свечани пријем у Старом двору, шести по реду, приредило је Представништво Републике Српске у Србији.

Свечани пријем је почео интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“. Химне су извели вокални умјетници Миња Шукало, сопран, и Васа Стајкић, баритон, уз пратњу Гудачког састав Бањалучке филхармоније. У умјетничком дијелу програма наступила је и млада вокална умјетница Ања Вукилш из Бање Луке.

Званицама се пригодном бесједом обратила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, уз претходни благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја који је пренио Његово преосвештенство викарни епископ ремезијански господин Стефан и обраћања предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и изасланика предсједника Србије Александра Вулина.

Ријечи добродошлице упутио је, као домаћин овог пријема, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла да је у протеклих 28 година од доношења првог Устава Српске стало много искушења, али и лијепих ствари, много оспоравања, али и много остварених резултата, али оно што је непромијењено јесте свијест о важности њеног постојања и одлучност да се Република Српска даље развија и јача.

„Част и задовољство ми је што сам вечерас у Београду и што већ традиционално, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, обиљежавамо два изузетно значајна датума – 9. јануар 1992. године, дан настанка Републике Српске и 28. фебруар 1992.године, дан кад је Република добила свој Устав“, рекла је предсједница Републике.

Цвијановићева је нагласила да у земљи која би требало да буде заједничка, Република Српска се свакодневно суочава са бројним проблемима.

„БиХ упорно исказује дефиците на бројним пољима – то је држава без елементарног унутрашњег договора, а међународни интервенционизам је учинио да она више посрће него што је кадра да биљежи било какве успјехе. Ми не желимо да носимо ни одговорност ни политичке терете зато што је неко други учинио да она фунцкционише на сили, а не на праву и уставу, на пријетњама, а не на договору и дијалогу”, поручила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да нису нове појаве то да су Српска и њени симболи и надлежности под сталним ударима оних који су раније наметали лажни наратив о рату и страдању, а касније о томе да је Српска наводно кривац за неостварење БиХ као неке функционалне земље.

Констатовала је да је политика двоструких стандарда општеприсутна у цијелом региону и зато регион и јесте у нереду.

„Ми носимо одговорност према очекивањима наших грађана, а та очекивања су јасна – очувати надлежности Републике, очувати мир и стабилност, развијати Републику и правити амбијент за бољи живот наших грађана. Република Српска је гаранција нашег опстанка, али и наше безбједности, развоја и просперитета. Зато смо дужни да бранимо наше достојанство, наше институције, територију, као и надлежности које нам по Дејтонском споразуму припадају. Не желимо ништа што је туђе, али нећемо дозволити да нам се одузима оно што је наше“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Нажалост, истакла је Цвијановићева, многи домаћи и страни политички актери у БиХ, али и изван ње, Републици Српској покушавају оспорити права која су јој Уставом загарантована.

„Њихови покушаји су лишени сваког логичког, моралног и правног основа, толико да нам се понекада чини да БиХ егзистира у паралелној стварности у којој су разум и истина окренути наглавачке. Тако је у БиХ данас могуће да они који досљедно поштују слово Устава и Дејтонског споразума буду сакционисани и јавно осуђени због антидејтонског дјеловања, а да се заштитницима владавине права проглашавају они који брутално крше Устав, као највиши правни и политички акт“, указала је предсједница Републике.

Предсједница Републике Српске је нагласила да је у имагинацији која је наметнута могуће чак и то да се бошњачки политичари заклињу у суверену и независну БиХ, а да истовремено позивају високог представника и амбасадоре да се непрестано мијешају у њене унутрашње послове и да интервенишу на штету једног, а често и два конститутивна народа.

„С друге стране, имамо Уставни суд БиХ који пресуђује без правног утемељења и у којем сједе троје страних судија који у пракси представљају гласачку машинерију за остваривање бошњачких политичких циљева“, подсјетила је предсједница Српске.

У оваквим околностима, нагласила је предсједница Републике, Република Српска је принуђена да се свим расположивим правним и политичким средствима бори за свој интегритет и своју уставну позицију.

„Желимо мир, желимо сарадњу и дијалог са свима у БиХ, али ћемо на сваки удар према Републици Српској узвратити снажним и одлучним институционалним одговором. Иако амбијент који нам је наметнут није стимулативан, у претходном периоду смо успјели да очувамо пуну политичку, институционалну и финансијску стабилност.

Широм Републике Српске смо, сами или уз помоћ Србије, изградили бројне путеве, мостове, болнице, школе, вртиће, домове културе, као и многе друге објекте. Наша намјера је да у наредном периоду још више градимо и развијамо Републику Српску, а трајни приоритети републичких институција остају наставак политике повећања плата и пензија, као и стварање повољних услова за отварање нових радних мјеста у свим дијеловима Српске“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да једини прави ослонац који Република Српска има на путу развоја и просперитета јесте Србија.

„Због тога сам захвална државном руководству на челу са предсједником Вучићем на подршци и конкретним пројектима који су уз помоћ Србије реализовани на подручју Републике Српске. Чврсто смо опредијељени да и даље његујемо наше братске и нераскидиве везе са Србијом, те додатно јачамо сарадњу за коју можемо рећи да је данас интензивнија него што је била икада у прошлости“, рекла је предсједница Републике.

Уосталом, рекла је предсједница Републике, сама чињеница да се вечерас заједно, у срцу Београда, обиљежавају два овако важна празника за Републику Српску, довољно говори о томе да односи Српске и Србије увелико превазилазе оне формалне који су дефинисани Споразумом о специјалним паралелним везама.

„У то име желим свима да се захвалим на присуству, са жељом да Република Српска и Србија, баш као и наши међусобни односи, сваке године буду снажније, успјешније и развијеније. Живјела Република Српска! Живјела Србија“, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању да је Република Српска доказ слободе и жеље српског народа да живи у миру и зато су стални атаци на њу и нагласио да је Српска успјела да очува своје вриједности, које настоје да узурпирају и отму од потписивања Дејтонског мировног споразума.

„И данашњи међународни управници у БиХ покушавају да направе само једну нацију. У БиХ имамо Уставни суд БиХ, окупацијски суд за Србе који одлучује према својим правилима и покушава Републику Српску подвести својим правилима према којима Српске тамо нема. Зато је наша борба пуна поноса”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ .

Додик је рекао да Република Српска не жели сукоб, већ само своју уставну позицију у оквиру БиХ и захвалио свима што су се окупили да поново заједно буде обиљежен Дан Републике Српске и 28 година од доношења првог Устава Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да су Срби тада схватили да ће, уколико не одбране своју територију и не створе државу изгубити своју слободу.

„Био је то тренутак у којем се нисмо смјели предати онима који нас упорно одводе на стратишта, предати своју судбину онима који су против нас. То потврђује ово што се дешава данас у вези са настојањима разградње Дејтонског мировног споразума”, навео је Додик и истакао да је зато Србима у БиХ важно да је Србија јака и зато су загледани у њу.

„Зато овдје долазимо да заједно градимо будућност. Зато сам захвалан Србији што разумије и што хоће да нас чује. Данас више него икада се морамо окупити око Србије и водити рачуна о нашим интересима, окупити се око Републике Српске и њеног руководства, око наших права која су стечена“, напоменуо је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да су Срби једини народ на Балкану који има потенцијал за јаку државу.

„Ми ћемо то и постићи. Ово је вијек наше интеграције у сваком смислу. Нека живе Република Српска, Србија и српски народ гдје год се налазио“, поручио је Додик.

Изасланик предсједника Србије Александар Вулин рекао је у обраћању да Србија никада неће оћутати ниједну увреду упућену Републици Српској, те да се мора поштовати Српска, ако се жели успјешна, мирна и поштована БиХ.

Вулин је рекао да неће погријешити ни када каже да Србија никада неће допустити да буде умањено иједно овлашћење Републике Српске, да је испразне и претворе у бесмислену љуштуру која ће носити име, а неће имати право да одлучује о животу себе и своје дјеце.

„Ако хоћете успешну БиХ, онда мора бити и успешне Републике Српске. Ако хоћете мирну БиХ, онда мора бити и мирне Републике Српске. Ако хоћете поштовану БиХ, онда морате поштовати и Републику Српску“, истакао је Вулин на пријему у Београду.

Обраћајући се присутним званичницима Српске и Србије у Скупштини града Београда, Вулин је рекао да Србија право Српске и српског народа да опстане и да се одбрани никада није пустила другима.

„Бринемо када чујемо да се из других држава оспорава право српском члану Председништва да каже свој политички став, да заступа свој народ, да каже ко је добродошао, а ко није, да у име народа који је га је изабрао каже шта мисли“, навео је Вулин, који је и министар одбране Србије.

Он је додао да Србија брине када се каже да ће Дејтонски мировни споразум бити замијењен одлуком или вољом ове или оне силе, овог или оног политичара.

„Бринемо, јер ником као Србији и српском народу није стало до мира“, рекао је Вулин.

Он је нагласио да Република Српска није настала зато што је то одлучио неки савјет амбасадора, нити зато што је то била воља политичара, нити што су велике свјетске силе хтјеле једним споразумом да прекину рат, него као потреба српског народа да се једном и заувијек и институционално заштити на просторима на којима живи од јасеновачког геноцида и његовог понављања.

„Република Српска је настала из дубоког уверења српског народа да тамо где нема ни свог судију ни свог полицајца, тамо где нема ни свог посланика, ни председника владе, да тамо где нема оног ко ће да га крсти и ко ће да га лечи, за њега нема ни правде ни будућности, ни истине , ни напретка. Зато је настала Република Српска“, нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, народ који је претрпио јасеновачки геноцид, доживио Јадовно, Пребиловце, „Бљесак“, „Олују“, подрињске покоље, јаме безданице у Мркоњићу, народ који још пребројава мртве по сарајевским брдима, који још не зна како се зову они који су му стријељали дјецу по Гораждеву, нити они који су му убили двогодишњег Данила Цокића – нема право на неслогу, нејединство и да заборави иједног Србина гдје год да живи.

Вулин је рекао да српски народ има свако право да се сакупи и сабере у својој престоници, око своје Србије, предсједника којем вјерује, Срибје коју воли.

„Не могу Срби бити једини народ на Балкану који има више политичких ставова и циљева када је реч о политичком опредељењу његовог постојања. Само сабрани око своје Србије и свог Београда и када да доносимо јединствене одлуке и можемо бити сигурни да ћемо трајати“, напоменуо је Вулин.

Он је додао да само тако Срби могу бити сигурни да ће се изборити за тако мало што траже – да говоре својим језиком, пишу својим писмом, да сами бирају како им се зове црква, одређују гдје живе и како живе, никада не угрожавајући друге.

„Народ који је претекао јасеновачке каме и мркоњићке јаме нема право на неслогу, да не мисли као један када је реч о његовом опстанку“, нагласио је Вулин.

Он је навео да Срби траже мир, правду, право да им дјеца расту и трају, да им дају имена, да говоре језиком, пишу писмом, како су писали и они прије њих.

„Зато нам треба мир“, рекао је Вулин.

Он је поручио да никада више у мучној тишини неће нестати ниједан Србин, неће нестати Република Српска, нити право Срба да трају и живе окупљени и обједињени око своје земље и народа.

„Никада више Србија неће окренути главу ни од једног Србина, без обзира на то где живео“, рекао је Вулин.

Он је истакао да су зато и данас Српска и Србија окупљене једна око друге, сигурне да неће одустати једна од друге.

„Радујемо се овом дану, напретку Србије и Српске. Живела Република Српска, живела Србија!“, поручио је Вулин.

Животна визија Његове светости патријарха српског Иринеја јесте да српски народ буде јединствен, рекао је епископ ремезијански Стефан у обраћању на пријему поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28 година од проглашења првог Устава Републике Српске.

Еписком Стефан, који је и викар патријарха, окупљеним је пренио благослов патријарха Иринеја.

„Његова животна визија јесте да будемо јединствени јер само тада најмоћнији. У јединству када смо, благословени смо и чинимо оно што је највеће и најузвишеније“, рекао је епсикоп Стефан.

Еписком Стефан је напоменуо и да је много људи у историји Срба и Српске православне цркве (СПЦ) било са великим визијама и енергијом, али су, нажалост, „врло брзо својим живом, а често сујетом и гордошћу, то знали и да упропасте”.

„Зато, знајући колико нам је важно јединство, наш патријарх и Свети синод преносе благослов на све овде присутне“, рекао је еписком Стефан.

Према ријечима епископа Стефана, патријарх Иринеј жели да сви подрже окупљене људе из Србије и Републике Српске, те поздраве њихову борбу, живот, труд и залагање.

„Само тако ћемо бити највећи најмоћнији визионатри свога рода. Визија Светога Саве је визија СПЦ“, рекао је епископ Стефан.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да пријем поводом 9. јануара Дана Републике Српске и 28 година од усвајања првог Устава Српске, види као увијек нови сусрет Србије и Српске и драгих гостију.

Цицовић је истакао да је сарадња Србије и Републике Српске искрена и отворена, те да никад није била боља и садржајнија, него у овим годинама, што је посебан подстицај да се унапређује.

Обраћајући се окупљеним званичницима Српске и Србије у згради Скупштине града Београда, Цицовић је истакао да је Република Српска, усвајањем свог првог Устава, показала чврсто опредјељење да живи у правно уређеном систему слободе и стваралаштв.

Цицовић је навео да насиље над Уставом БиХ не престаје ни данас, него се још и појачава, као да многи нису или неће да буду свјесни да је БиХ могућа само на принципима изворног Дејтонског споразума – сачињена од два ентитета и три конститутивна народа.

„Такође не схватају или неће да схвате да је наша одбрана права Републике Српске истовремено и одбрана постојања БиХ“, нагласио је Цицовић.

Он је рекао да Република Српска никоме не пријети и не руши БиХ, као што јој се спочитава, али је итекако свјесна да се и послије рата, у којем су многи млади људи уградили своје животе у њену одбрану, мора да призива и опомиње колико је и у овом тренутку најпотребније свесрпско јединство и чврст став у одбрани и њене земље, и народа, и политике.

Цицовић је напоменуо да је Република Српска добровољно унијела у БиХ дио своје државности, те да ни послије четрт вијека не престају напади на њену земљу, народ и политику слободе и сарадње.

Он је навео да су ови годишњи пријеми увијек и прилика да Представништво гостима поклони неко издање у форми књиге којом жели да допринесе расвјетљавању истине о позицији и положају Републике Српске у оквиру Дејтонске структуре БиХ.

„Ове године смо из Дејтонског споразума издвојили само Анекс 4, Устав БиХ, у жељи да покажемо колико је тај Устав уистину најзначајнији дио тог значајног међународног мировног споразума“, рекао је он.

Цицовић је додао да је уз Устав БиХ, Анекс 4 Дејтонског споразума, објављен и ауторски текст професора Ненада Кецмановића, једног од познавалаца прилика у БиХ, како предратних кад је одбраном од правног насиља над српским народом створена Република Српска, и ратног кад је она брањена и одбрањена, тако и ових послијератних 25 година.

Он је додао да је пријератно правно насиље, одмах по закључењу мира, настављено урушавањем темељног документа могућег суживота у БиХ, урушавањем Дејтонског споразума, а посебно Анекса 4, Устава БиХ.

„Вјерујемо да ће ову књигу радо примити и понијети сви којима је стало до мира и одбране од неправде. Живјела Република Српска! Живјела Република Србија!“, истакао је Цицовић.

Пријему су присуствовали предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић,  предсједник Владе Републике Српске Радован  Вишковић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, енергетике и рударства Петар Ђокић, трговине и туризма Сузана Гашић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, финансија Зора Видовић, привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић потпредсједници скупштина Републике Српске и Србије, предсједник Одбора за дијаспору и САрбе у региону Миодраг Линта, посланици Српске и Србије, представници дипломатског кора у Београду, културни и јавни радници, академици, генерали војске и полиције, истакнути привредници и друге истакнуте личности из јавног живота Републике Српске и Србије.

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар