АКТУЕЛНО:

Мутилић надомак Удбине: Обнова храма, обнова је живота овдје!

Мутилић. Смјештен је у питомом пољу, надомак Удбине. У селу доминира црква Преображења господњег, односно, оно што је од ње остало. Зидине, без крова, рушевине, камене громаде. Слика је то која вас не може оставити равнодушним. Обнова је ипак почела, каже Татјана Чанковић, кума овог храма, који се у црквеним књигама помиње још у првој половини 18. вијека.

“Почела је обнова. Требало је пуно средстава само да крене. Захваљујући нашем пароху Николи Малобабићу, покренута је обнова неколико православних цркава на овом подручју. Идемо полако.” каже Татјана.

Црква Преображења господњег у Мутилићу претрпјела је праву правцату голглоту Више пута је рушена, више пута је обнављана збори Никола Малобабић, парох Коренички.

“Хвала Богу, кренуло је. Ипак мало је народа овдје, па тако да све то иде полако. Али најважније је да је обнова овог Храма коначно почела. На простору Кореничке парохије обнавља се тренутно шест храмова” збори парох Коренички Никола Малобабић.

Обнова православних храмова обнова је живота овдје. Само тако можемо сачувати свој идентитет, збори Татјана Чанковић, кума овог храма, уједно и предсједница СКД “Просвјета” пододбор Удина Примјетили смо да су активни, да раде пуном паром, захваљујући понајвише, стичемо утисак, управо нашој саговорници.

“Па хвала Вам, то је баш био комплимент. Знате како, увијек треба неко ко ће мало више повући, ја се трудим. Иначе мој посао је да нађем аранжмане. Идемо на манифестације на које нас позову. Има нас 55 у Просвјети а одскора смо основали и групу са дјецом. То су наше Цукрице” збори Татјана Чанковић.

Труд и воља постоје, жеља такође, уз чланараину, подршку локалне заједнице, друштва у цјелини резултат веле неће изостати. Циљ је очувати традицију и пренијети ју на млађе генерације. Каже нам то Смиља Калањ, чланица Просвјете напомињући да раде пуном паром већ петнаестак година.

Није баш лако живјети данас овдје у Мутилићу и Удбини. Ипак некако се крај са крајем саставља вели Милан Узелац замјеник начелника општине Удбина. “Најбоље живе они наши мјештани који су се одлучили основати ОПГ-ове. Они остварују право на подстицаје и субвенције. Овдје су актуелни подстицаји из Европских фондова. Углавном, у Удбини и овдје у Мутилићу се живи једнако као у другим крајевима Лике” збори Узелац.

Ипак и поред субвенција из ЕУ фондова, подршке младима и покушаја да се они задрже на овим просторима, само приступање Европској унији, из Лике се одлази у потрази за неким бољим животом. Одлазе подједнако Хрвати и Срби збори Узелац. Нико не зна како то зауставити.

“Овдје се повратак Срба у већем броју никада није десио. Све је то био индивидуални повратак. Онда, овдје се десило то, да су се након рата, доселили и Хрвати из централне Босне, они сада након отварања граница, одлазе баш у великом броју. И то углавном млади људи. Нас, младих Срба је ионако мало, тако да је ситуација за бригу. Да би се остало овдје, мора се младим људима обезбиједити посао, плата, егзистенција.”

А све ово неће бити лако рече нам на крају Милан Узелац, замјеник начелника општине Удбина, подсјећајући да се Срби овдје морају и требају држати заједно како би остварили своја права. На крају велика је улога и православне Цркве овдје. Зато храм треба што прије обновити, подсјећа на крају још једне приче Личке, кума храма у Мутилићу – Татјана Чанковић.

Портал Банија Онлине се захваљује ЕЛТА ТВ и новинару Љубинку Спасојевићу на ексклузивној репортажи.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар