На спомен-табли Диани Будисављевић “ЗАБОРАВИЛИ” да напишу да је од усташа спасла СРПСКУ децу: Скандал у Аустрији, власти “проблем” – преобиман текст!

Нa иницијативу наших грађана који живе у Инзбруку, у Аустрији, упутио сам учтив апел појединим функционерима скупштине Општине због спомен-табле Диани Будисављевић, која ускоро треба да буде постављена. На табли је планирано да пише да је „спасла децу из усташких логора“, а наш апел је да на њој пише да је „спасла српску децу из усташких логора“. Јер, то је права истина и чињеница.

Овако, за „Новости“, говори епископ аустријско-швајцарски Андреј, који се, као и Амбасада Србије у Аустрији, обратио управи града Инзбрука поводом намере да поставе спомен-таблу Диани Будисављевић на њеној родној кући, у главној пешачкој зони, у Улици Марије Терезије. У тексту се помиње да је Диана спасла 10.000 деце, али се не наводи да су у питању српска деца.

Епископ Андреј додаје да је писмо упутио на хитну молбу групе грађана српске националности који живе у овом аустријском граду, а који су тражили да се српски епископ својим ауторитетом заложи код функционера Скупштине града како би се на планираној табли променили подаци.

Предлог градских челника, о ком би одборници требало да се изјасне почетком јуна, дословце гласи: „Диана Обексер Будисављевић је током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској, уз помоћ других активиста, спасла више од 10.000 деце из логора фашистичког, усташког режима. Тек много година после њене смрти, њен хумани ангажман постао је познат и у њеном родном граду. Овом спомен-плочом на родитељској кући град Инзбрук захваљује овој храброј жени.“

Први апел је, иначе, упутила Српска православна омладина Инзбрука (СПОЈИ). Како објашњава Владимир Влајић, оснивач СПОЈИ и први припадник Аустријске службе сећања у Србији, предлог да се Диани постави спомен-плоча поднели су још пре 10 година, они и Покрет антифашиста Инзбрука, када су за ову Аустријанку и њен ангажман сазнали из „Вечерњих новости“. Од иницијативе, међутим, није било ништа. У међувремену, 2011. је одлучено да се Диани постхумно додели орден, који њени потомци још нису примили, а 2014. да нови вртић понесе њено име.

– Почетком ове године др Моршер, директор Градског архива, поднео је предлог текста за спомен-плочу, у којем је стајало да је спасавала децу у бившој Југославији. Одмах смо реаговали, објаснивши да Југославија тада није постојала, а да је Диана децу спасавала у НДХ. Уважили су ову корекцију – каже Влајић.

Тако се појавио нови текст, али без одреднице да су у питању српска деца. Градске власти Инзбрука ово образлажу чињеницом да су деца – деца, као и да на табли 60 пута 80 центиметара не може да стане преобиман текст. У СПОЈИ одговарају да је са аспекта културе сећања прећуткивање погубно, да је у питању антифашистичка прича, и да оваква прећуткивања дају „ветар у леђа“ екстремистичким теоријама по којима је, наводно, Диана спасавала децу да би их покрштавала. Управи Града обратио се и Вилхелм Куес, аутор „Дианине листе“, који подсећа да су хрватски фашисти извршили геноцид над српским становништвом, да је Диана устала против тога и да би то требало да пише на спомен-плочи.

ДОКАЗИ ДА СЕ УВАЖЕ

ВЛАДИМИР Влајић, представник Српске православне омладине у Инзбруку (СПОЈИ), скреће пажњу да сва сазнања говоре о томе да је Диана спасавала српску децу и да то треба навести. Додаје да, ако град Инзбрук има доказе да је спасла и јеврејску и другу децу, то треба да наведе, да би име Диане Будисављевић било поменуто и на споменику у Јад Вашему.

Вест преузета са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар