Напади на цркве на КиМ имају етничку и вјерску позадину

Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због најновијих у низу напада на вјерске објекте СПЦ на Косову и Метохији, упозоривши да су напади на српске православне храмове на Космету стални и да највећим дијелом имају етничку и вјерску позадину, јер су усмјерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

У реакцији Епархије истиче се да је прије два дана каменована црква Св. Петке у Витини, а на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала су да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника. Такође, у сусједном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцјености из цркве Св. Тројице.

Инциденти прије Васкрса нису изостали ни у јужним дијеловима КиМ. У селу Драјковце код Штрпца опљачкана је црква Св. 40 мученика Севастијских и храм Св. Димитрија у Доњој Битињи. Читав низ раније пријављених напада и пљачки, које је полиција наводно преузела у истрагу нису ријешени, нити је Епархија о томе обавијештена, нити је штета надокнађена. Највећа штета је начињена поред храма у Витомирици гдје је украден грађевински материјал, вриједан 4.000 евра.

У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану, свештеник је јуче полицији пријавио каменовање цркве, када је  поломљен прозор на цркви из 14. вијека. Реаговање полиције је изостало, јер дежурни полицајци нису знали српски језик. О инциденту је обавијештен УМНИК и међународни представници.

Прије неколико дана каменована је и црква Св. Јована Крститеља у центру Пећи позната као Митрополија. Том приликом је разбијен прозор. Нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбјеђује полиција и цркву гађали из оближње зграде.

Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто је ова као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године када су за два дана уништено или тешко оштећено 32 храма и потпуно уништена два манастира.

– Овај најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, дио свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама. Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и највећим дијелом имају етничку и вјерску позадину, јер су усмјерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета – оцјењује се у сапштењу Епархије.

Епархија рашко-призренска о овим најновијим нападима упознаће шефа Европске мисије на Косову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Квинте и представнике КФОР-а.

– Жалбе косовским институцијама су беспредметне јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које умјесто да рјешавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом, свакодневно нападају Србију најгорим ријечима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу цркву – истиче се у реакцији Епархије.

Упозорава да овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свјесни да локалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема.

– Истовремено, притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа који је већ изгубио свако повјерење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани – истакнуто је у реговању СПЦ на КиМ.

Од међународних представника Епархија ће затражити додатну заштиту од кршења основних вјерских и људских права. Од институција Србије које редовно помажу, Епархија очекује да рјешавање њених проблема покрене на вишем међународном нивоу.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар