Невесињска олимпијада – сабор витештва, културе, спорта и туризма

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић отворио је 147. Невесињску олимпијаду и истакао да ова манифестација није важна само за Невесиње, већ и за Српску и шири простор због чега има сталну подршку Владе Републике Српске.

Пашалић је рекао да је велика част отворити манистацију која траје вијек и по и која је настала као резултат завршетка убирања љетне жетве које су тада људи на невесињском подручју вриједно узгајали и договарали како боље да живе.

– Ово је олимпијада на којој нису потребне тешке квалификације већ свако ко има храбрости, јунаштва и витештва може да учествује на њој – рекао је Пашалић.

Он је навео да је сарадња Владе Републике Српске и Невесиња на високом нивоу задњих пет, шест година и да је урађено много по питању прочишћавања отпадних вода, изградње водовода, путне инфраструктуре.

„Осим тога, развија се и пољопривреда што видимо по подстицајима….Помагали смо произвођачима и настављамо ту сарадњу“, поручио је Пашалић.

Он је истакао да ће од многих пројеката који се раде сви имати користи.

– Сигуран сам да ће трајати Невесињска олимпијада још дуго, онолико колико ће трајати наш народ на овим просторима, а наш народ траје само ако траје Република Српака. Морамо да чувамо Републику Српску, да је његујемо, јачамо и да живимо са својим пријатељима и комшијама који припадају другим народима и да чувамо мир – рекао је Пашалић.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић рекао је да је Невесињска олимпијада манифестација витештва, културе, спорта и туризма, која је протеклих дана привукла на хиљаде људи.

Подсјетио је да је ријеч о традицији која траје од 1875. године када је у Херцеговину дошла слобода.

Авдаловић је рекао да су прва такмичења на Невесињској олимпијади почела 6. августа, али да се свечано отварање по традицији приређује вече уочи коњских трка које су више од једног вијека препознатљиво обиљежје августовске светковине у Невесињу.

– Ове године Невесињска олимпијада траје осам дана. Заступљне су биле све дисциплине као и ранијих година, а ове године је уведена и једна нова која је имала велики одјек, а ријеч је о вертикалном пењању на планину Вележ на којем
је учествовало и дијете од шест година и старац од 86 година – рекао је Авдаловић и додао да су сви витешки изнијели тај пут.

Авдаловић је изразио жаљење што манифестација није одржана као и раније на тргу због временских услова, али да му је драго што су вечерас били гости из цијеле Републике Српске, Црне Горе, Србије и свих крајева Европе.

– Невесињска олимпијада, са поносом говорим, има учеснике из цијелог региона. Сви који су учествовали су побједници – рекао је Авдалови захваливши се Влади Српске која их подржава.

Народни посланик у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић, који је вечерас био уз своје Невесињце, каже да је ово дан када се народ окупља и сабира.

– Када дођете на једну овакву манифестацију јасно вам је да сте најближи једном спартанском духу, витештву и јунаштву и ако би у малом могао рећи шта је ово у Невесињу онда би рекао да је ово Спарта и Спартанци – рекао је Вујадиновић.

Он истиче да је данас тај термин нешто другачији и бити витез значи помоћи народ и државу.

– Највећи витези су они који се боре за државу. Од оних малих људи који се боре за породицу и земљу до самог државног врха који то ради на добар начин. Прије свега мислим на врхове Српске и Србије које имају никад бољу сарадњу – рекао је Вујадиновић.

Он је истакао да је Србија у предходним годинама уложила милионе евра у ову Невесиње.

– Када говоримо о тој љубави Србије према Републици Српској и југу Српске и Невесињу можемо рећи да она није само декларативна, већ веома конкретна и мјери се милионима евра – рекао је Вујадиновић и додао да Србија бенефите свога напретка жели да пренесе на Републику Српску и сваки дио гдје живи српски народ.

Вујадиновић је поручио да ће Србија наставити помагати Невесињу и бити мајка свима. „Србија ће наставити тим путем да свој новчаник дијели са братом са друге стране Дрине“, поручио је Вујадиновић.

Манифестацији су присуствовали посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелници Гацка, Билеће и Источног Мостара Огњен Милинковић, Веселин Вујовић и Божо Сјеран, предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, те велики број грађана Невесиња.

У културно-умјетничком програму наступили су пјевач Душан Свилар, етно групе Свети Димитрије и Симонида, плесна група „Лет денс“ и група „Феникс“.

Централна манифестација са коњским тркама и традиционалним и витешким дисциплинама биће одржана на Братачком лугу.

Организатор Невесињске олимпијаде је општина Невесиње, а покровитељ Влада Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар