АКТУЕЛНО:

НИЈЕ ХОЛОКАУСТ, ВЕЋ ЖРТВЕ НДХ: Споменик жртвама нацистичког и усташког терора у Загребу годину дана прекривен

ИАКО је у Загребу довршен споменик жртвама нацистичког и усташког терора, смештен у близини главне железничке станице, већ годину дана је прекривен непрозирним материјалом и нико не зна када ће бити откривен. Спомиње се април, месец који се веже и за оснивање НДХ, 10. тог месеца, 1941. године.

Споменик жртвама усташког режима, пре свега Јевреја и Срба из времена НДХ, урађен је за време мандата бившег градоначелника Милана Бандића. Око споменика постоји и проблем његовог имена. Јеврејска заједница тражи да то буде споменик жртвама из НДХ, а не споменик жртвама Холокауста, што је била идеја оних који су га иницирали. Јеврејска заједница је више пута протестовала због тог „званичног“ назива, тврдећи да споменик Холокаусту треба да буде у Берлину, а не Загребу. Није још договорено ни шта ће да пише на табли уз споменик.

Председник Јеврејске општине Огњен Краус упорно тражи да назив буде „споменик жртвама усташког терора или жртвама НДХ“, образлажући то чињеницом да је у НДХ режим системски убијао Јевреје, Србе, Роме, као и све друге напријатеље марионетске државе. „Јеврејска заједница не може да прихвати споменик за шест милиона Јевреја убијених у свету као да се то догађало негде другде“, сматра Краус.

И многи историчари се слажу да нема никаквог смисла да загребачки споменик има уопштен назив, као да злочина није било баш ту, на загребачком колодвору, одакле су несрећни људи превожени у логоре, где су убијани. Споменик мора јасно указати, тврде историчари, да је усташки режим спроводио геноцид и масовне злочине.

Представници српске заједнице у Хрватској, за сада, ћуте.

„ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ НЕТАКНУТ
ЗАМРЛА је и иницијатива коју је водио Огњен Краус у име Јевреја у Хрватској да се законски онемогући јавно истицање усташког поздрава „За дом спремни“. У протеклих шест месеци, како је кренула иницијатива, ниједног састанка у хрватској влади на ту тему није било.

– Ако се ствари око „За дом спремни“ не реше скоро, неће се никада решити – сматра Краус. – „За дом спремни“ се не употребљава само у посебним ситуацијама, него се користи свака прилика без икаквих санкција.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар