Помен убијеним Србима у селима Поткозарје и Пискавица

У храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју служенa je литургија и парастос поводом 80 година од стравичног покоља над више стотина српских цивила, које су усташе починиле у поткозарским селима Ивањска (данашње Поткозарје) и Пискавица 1942.године.

Слике ужаса од 12. фебруара 1942.године још су живе у очима Данке Милаковић. Тада као осмогодишња дјевојчица ни сама не зна како је преживјела усташки покољ.

„Имала сам тада осам година. Мајка ми је погинула и дијете од седам мјесеци. Ту ми је и бака погинула и још њих 11. Газили смо по тој крви цијели дан. Остало нас је само троје живих“, прича свој потресни животни пут Данка Милаковић.

Главни задатак Удружење грађана „Козара“ јесте да истина из тог периода коначно треба да изађе на видјело.

„Нажалост многа огњишта тог 12. фебруара у овом крају су трајно угашена. Један примјер је у мојој породици гдје је од 10 укућана само отац преживио. Тог 12.фебруара 1942.године убијено је 9 чланова његове породице. Два рођена брата, двије снахе и петоро дјеце. Нажалост сви су убијени без испаљеног метка. Најмлађе дијете Радмила имала је само 6 мјесеци“, свједочи Зоран Милаковић из Удружења грађана „Козара“ Бања Лука.

У усташком крвавом пиру у селима под Козаром нестајале су комплетне породице. Нека огњишта заувијек су угашена а многим страдалима још се не зна гробно мјесто. Жртве усташких злочина не смију бити заборављени, поручено је из Поткозарја.

„На нама је да данас овдје долазимо и помолимо се за све жртве. Да опростимо, а не заборавимо. Извучемо све поруке и поуке и да одрадимо онолико колико можемо. Ја сам прије свега као човјек и као градоначелник захвалан породици Милаковић што, упркос томе што је прошла голготу и страдање, успјела да гаји културу сјећања“, рекао је на помену градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Радомир Граонић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Владе РС, поручио је да српски народ не смије заборавити овај злочин, како се  никад више не би поновио.

Почетком фебруара 1942. године, када се у бањалучком насељу Дракулић десио стравични злочин, усташе су починиле покољ и у поткозарским селима Ивањска-данашње Поткозарје и Пискавица, гдје су на најбруталнији начин убијена 562 српска цивила, међу којима је било седамдесетседморо дјеце.

Извор: БН 

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар