НИКОЛА ТЕСЛА У ПИСМУ ПРИЈАТЕЉУ ЈАСНО КАЖЕ: Ја сам Србин

Председница Друштва „Михајло Пупин“, Александра Нинковић Ташић, гостујући у емисији Радио Београда 2, први пут је показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу, у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.

„Ја сам Србин, нема везе где сам рођен, то се тада звало Аустрија, али ја сам, по својој мајци Србин који припада најстаријој раси која чини српство“, написао је Никола Тесла у писму своме пријатељу.

„Оригинално писмо које сам, са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке, брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године“, истакла је Александра Нинковић Ташић у емисији Клуб 2 Милене Божовић Манић.

Александра Николић Ташић је подсетила и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније објављено, а у коме Никола Тесла каже да: „Не постоји народ који је страдао више од српског народа. Због тога што смо толико страдали постали смо народ песника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин?“, пише Никола Тесла 1895. године.

„Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци и не дозвољавају да падне у заборав, као што ми то чинимо“, додала је Александра Нинковић Ташић у емисији Радио Београда 2.

РТС
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар