Нове жртве Ковида-19 у Србији, највиши раст броја заражених, Влада увела нове мере

Још две особе су преминуле од Ковида-19, па је укупан број умрлих 10, рекао је министар здравља Златибор Лончар на редовној конференцији за новинаре у Палати „Србија“. Регистрован је још 131 новооболели. Потврђено је 659 случајева. Донета је одлука да се полицијски час продужи и да током викенда важи од 15 часова, навео је Лончар. Затварају се све пијаце, а повучена је и одлука о дозвољеној шетњи љубимаца између 20 и 21 час.

18.55 – Косовски Институт за јавно здравље саопштио је да су регистрована нова два случаја заразе коронавирусом. Ради се о случајевима заразе контактом. Једна особа је из Подујева, а друга из Приштине, што је 90. случај на Косову из средина у којима живи већински албанско становништво.

18.30 – Авион са заштитним средствима из Абу Дабија стиже у 01.05. То је први део донације Уједињених Арапских Емирата, а другој донацији ће бити респиратори.

17.10 – Заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић примили су у Старом двору велики контингент помоћи из Кине намењен граду Београду. Стигло је 48.000 заштитних маски, 2.000 заштитних одела и велика количина дезинфекционих средстава.

17.00 – Почела забрана кретања грађана која ће трајати до пет сати ујутру.

16.55 – Заменик градоначелника Горан Весић позвао је грађане Београда да не излазе у паркове и излажу опасности себе и друге.

16.30 – МУП је дао могућност да и грађани старији од 65 година продуже регистрацију возила, а „Дунав ауто“ биће им на услузи да то учине на најједноставнији начин, наводи „Дунав осигурање“. Довољно је да дају писмено овлашћење неком од својих потомака (није потребно да буде оверено код јавног бележника), који ће с тим овлашћењем, њиховом и својом личном картом, саобраћајном дозволом у „Дунав ауто-центру“ обавити и технички преглед и регистрацију возила.

16.15 – Рокови за подношење годишњих финансијских извештаја корисника буџетских средстава и корисника средстава организација за обавезно социјално осигурање померени су током ванредног стања, одлучено је Уредбом Владе Србије, саопштило је Министарство финансија.

15.50 – Влада је саопштила да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затварају до даљег.

15.45 – Водећи се мишљењем струке, Влада је одлучила да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута, између 20 и 21 час.

15.35 – Влада Србије данас је одлучила да се све мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана, а викендом забрана кретања уведе од 15 часова, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

15.25 – Лончар је истакао да морају да се испуне услови како би прогласили да је неко преминуо од Ковида-19, мора да постоји поштовање процедуре. Систем је тако направљен да не може ништа да прође а да не буде анализирано и објављено, каже министар.

15.20 – Кон је указао на стрми пораст броја оболелих и поручио да се контакти морају зауставити, и ригорозно ако не може на други начин.

15.13 – Епидемиолог Предраг Кон је рекао да вирус сада има већи потенцијал за преношење него раније, јер већи број људи носи вирус. Једини начин да се спречи масовније ширење је да се спрече контакти, апелује Кон.

15.10 – Лончар је истакао да су људи који су на улици кандидати да буду позитивни на коронавирус са озбиљним компликацијама. Упозорава грађане да размисле о томе како се понашају и шта раде.

15.08 – Министар Лончар је најавио да ће полицијски час бити дужи током викенда, односно одлучено је да ће важити од 15 часова.

15.05 – Имамо девет пацијената који су у врло критичном стању, навео је министар Лончар.

15.00 – Према најновијим подацима, коронавирусом је заражена још 131 особа, рекао је министар здравља Златибор Лончар на редовној конференцији за новинаре у Палати „Србија“.

Министар здравља Златибор Лончар саопштио је да је у последња 24 часа тестирана 371 особа, од којих је 131 позитивна на коронавирус. То је укупно 659 оболелих пацијената, од којих је 49 на респиратору, навео је Лончар.

Лончар је објавио и да су две особе изгубиле живот и да је укупан број умрлих у нашој земљи десет.

Према његовим речима, преминула је жена са Инфективне клинике КЦС-а која је осам дана била на респиратору и која је имала тегобе са штитном жлездом, као и мушкарац стар 63 године из Ниша који је, такође, имао раније болести.

Лончар је истакао да је од 659 пацијената 334 на болничком лечењу, а 49 на респиратору, што значи да су у тешком стању.

Ново жариште коронавируса, поред Београда, Ваљева и Ниша, постала је Ћуприја.

Председник Александар Вучић је јуче у обраћању медијима поручио да још увек неће бити затварања градова. Премијерка Ана Брнабић навела је да је потребна гвоздена дисциплина како би се победио коронавирус.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да нема више српских држављана који су заробљени на аеродромима широм света.

Број људи који крше меру самоизолације се смањује. Јуче су изречене прве казне за кршење мере самоизолације на суђењима путем Скајпа, и то у Димитровграду и Пожаревцу. Казне су три и две и по године затвора.

У недељу, 29. марта, од четири до седам сати ујутру, у Републици Србији биће отворено преко 3.100 малопродајних објеката и радњи у којима ће старији од 65 година моћи да обаве куповину, објављено је на сајту ПКС.

Што се тиче рада школства, ученици не остају без распуста, већ је смањен број дана распуста како би се уз што мање додатних напора завршила наставна година када ситуација буде нормализована, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар