Останите у кући без контаката – то је решење за све

Министар здравља Златибор Лончар рекао је на конференцији за новинаре да су људи који су на улици и у парковима најозбиљнији кандидати да буду позитивни на коронавирус са озбиљним компликацијама. Упозорава грађане да размисле о томе како се понашају и шта раде. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из „Батута“ сматра да би било најефикасније да се сви затворимо код куће.

Према најновијим подацима, коронавирусом је заражена још 131 особа, укупан број мртвих је десет, а девет пацијената је у врло критичном стању, рекао је министар здравља Златибор Лончар на конференцији за новинаре.

Преминула је жена са Инфективне клинике КЦС која је осам дана била на респиратору и која је имала тегобе са штитном жлездом, као и мушкарац стар 63 године из Ниша који је, такође, имао раније болести.

Министар здравља је рекао да су, од 659 пацијената, 334 на болничком лечењу, а 49 на респиратору.

Истакао је да се не сећа да је видео „оволики број људи на улици и у парковима“ и истакао да је држава урадила све што је могла.

„Овакво понашање најозбиљније забрињава и плаши“, каже министар здравља и упозорава да су ти људи који су напољу најозбиљнији кандидати да буду позитивни на корону и са озбиљним компликацијама.

„Најљубазније вас молим да схватите како су са таквим понашањем прошли грађани Италије, када год изађете и имате контакт са неким, или оно што радите увече са комшијама, знајте да сте најозбиљнији кандидати да добијете вирус и да имате најозбиљније компликације“, истакао је Лончар.

Са знатним повећањем броја новозаражених, тешко би могао да се избори било који здравствени систем, каже министар здравља.

Указује да се продужава полицијски час викендом од 15 часова јер одговорна држава не може да гледа да се овакве ствари дешавају.

„Да ли је могуће да морамо да уведемо полицијски час од 24 часа да би неко схватио да може да угрози целу околину“, упитао је Лончар.

Упозорење грађанима да размисле о својим поступцима

Министар здравља упозорава грађане да размисле о томе како се понашају и шта раде.

Што се тиче опреме, Лончар је рекао да се јавност обавештава о сваком авиону који стиже. Изјавио је и да нам ноћас стиже опрема из Емирата и са свих страна света, као и да председник Србије тражи све могућности.

У овом моменту имамо довољно опреме за ове услове да заштитимо здравствене раднике, рекао је Лончар.

„Причамо о милионима маски, рукавица, мантила. Али хајде да не причамо о последицама, већ да се потрудимо да не дође до момента када су нам те ствари потребне“, казао је Лончар.

Када се разболите и имате компликацију, шансе су много мање, па и да имате сву опрему света, то не може да се помогне, каже он, додајући да је девет пацијената у „изузетно критичном стању“.

Спречићемо ширење вируса ако останемо код куће, без контаката, то је решење за све, изричит је Лончар.

Лончар је истакао да морају да се испуне услови да би прогласили да је неко преминуо од Ковида-19, мора да постоји поштовање процедуре. Систем је тако направљен да не може ништа да прође а да не буде анализирано и објављено, каже министар здравља.

Говорећи о антималарицима, начелник Инфективне клинике Горан Стевановић је нагласио да ти лекови не служе за спречавање ширења и одбрану од вируса, па се не смеју користити „на своју руку“, због нежељеног ефекта.

„Они се користе када пацијент већ оболи од упале плућа како би ублажили запаљење, а не против вируса, како су неки неодговорни у медијима објавили. Зато је и мањак у апотекама јер их људи масовно купују и узимају на своју руку. Тих лекова имамо“, рекао је Стевановић и апеловао да се не користе за одбрану од вируса јер за то је ефикасно решење изолација.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар