Смиривање епидемије може се очекивати средином маја

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је на конферецнији за медије о ситуацији са коорнавирусом да ће се епидемија одјавити када ковида 19 не буде уопште. Наводи да је због повећаног обима тестирања пронађено више оних са лакшом клиничком сликом. Др Ивана Милошевић са Инфективне клинике каже да позитивност теста може да се одржава до месец дана.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је до 15 часова регистровано је укупно 5.690 потврђених случајева заразе коронавирусом. Од последњег извештаја, тестирано је 3.094 пацијената, од којих је 372 позитивно. Хоспитализовано је 3.765 пацијената. На респиратору је 122 пацијента. Тестирано је укупно 32.566 особа.

У последња 24 часа преминуло је седам особа, пет мушког, и две особе женског пола. Укупан брј преминулих је 110, а број излечених је 534.

„Проценат смртности је 1,93. Број преминулих особа мушког пола је 76, а женског 34“, рекао је Кон.

На Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије налази се 55 пацијената, у старој згради КЦ Ниш 220, а у новој згради је 348. У КЦ Војводине је 138, у КЦ Крагујевац 108,  у КБЦ Драгиша Мишовић је 311, у клиници за пулмологију 81, у КБЦ Звездара 349, У Општој болници Лесковац 90, Војној болници Карабурма 73, на Бањици 58.

У привременој болници на Београдском сајму је 390 људи, у хали Чаир и хотелу „Центро турист“ 296, у Дому студената у Нишу 217, у хали 1 Новосадског сајма је 188, у средњој медицинској школи „Два хероја“ Нови Пазар 29, у специјалној болници Јунаковић 29, Институ за рехабилитацију „Селтерс 88, у Бањ Ковиљача 47, у болници „Меркур“ 32, и у Нишкој бањи 131 пацијент.

Највише људи је на респиратору у КБЦ Драгиша Мишовић – 36, у КЦ Ниш 18, КБЦ Земун 16, КБЦ Звездара 15, у КЦ Војводине 10, Клиничком центру Крагујевац 11, У Панчеву један, а у Војној болници Карабурама пет пацијената.

До сада је тестирано 6.567 здравствених радника, позитивно је 616 и број тестова чији се реултат чека је 954. До сада је 4.938 издатих резултата.

У домовима за смештај старих лица и особа са посебним потребама ковид 19 регистрован је код 312 корисника и 70 запослених.

 

Здравствени радници имају сву опрему 


Др Ивана Милошевић са Инфективне клинике каже да број заражених здравствених радника зависи од више фактора, од капацитета здраственог система, броја запослених, и колико болесника треба да опслужују.

„Ми се доста добро држимо. Не кажем да се наши радници нису инфицирали на послу, неки јесу, јер је било пацијената који нису имали манифестацију болести.

На питање зашто је у Србији највише заражених здравствених радника, у односу на земље региона, Милошевићева наводи да се мора узети у обзир да је Србија најмногољуднија земља у региону.

Милошевићева додаје да је ове недеље почео пријем пацијената на ортопедску клинику на Бањици где, наводи, има значајног капацитета за пријем нових болесника.

Милошевићева објашњава да здравствени радници имају сву опрему и да могу да бирају да ли ће да користе визире или наочаре.

Кон наводи да је допис о употреби опреме послат почетком марта.

„Визир је постао доступнији и више се користи зато. Неког посебног дописа и наредбе о коришћењу визира није било“, навео је Кон.

 

Различита методологија тестирања 


Кон наводи да различите земље имају и различиту методологију тестирања.

„Проширујемо тестирање и тражимо оне са најлакшим симптомима. Упоређења са другим земљама немају смисла, јер се користе други подаци. У овом тренутку може да се упоређује број умрлих на 100.000 стновника, све остало је неупоредиво“, истакао је Кон.

У Србији, каже, имамо ванредно стање и проглашење епидемије од посебног занчаја.

„Попуштање мера ванредног стања је једна ствар, а епидемија ће се одјавити кад не буде ковида уопште. Током лета имамо озбиљан план да истестирамо популацију. Дотле ће и нови подаци да стигну о вирусу и биће познато какви су његови потенцијали. Ми сматрамо да је тестирање прерано отпочети одмах, треба сачекати да се заврши епидемија да бисмо имали слику имунитета. Мере ће трајати, не овакве као сада, али ће се о томе размишљати. То ће се полако попуштати како време одмиче“, нагласио је Кон.

Објашњава да је у самом старту било размишљања о томе да треба радити на колективном имунитету, да школе и даље треба кратко да раде, па да се затворе пре узлета.

„Али је био јак отпор и тада смо донели одлуку да ће морати дуго да изостају из школе да се то продужи до гашења потенцијала овог вируса. У Министарсву просвете се припремају за завршетак школске године и да ли ће отварати школе првог јуна. Реално је да ћемо средином маја почети о томе да расправљамо када будемо смиривали ситуацију у земљи што ће мислим бити реално“, навео је Кон.

 

Повећан обим тестирања 


Др Милошевић наводи да они који су прележали вирус, требало би да буду заштићене на јесен ове године.

„Што се тиче оних који су позитивни а нису имали симптоме, то су они без свести о болести, а са потенцијалом за ширење. Позитивност може да се одржава до месец дана. Позитиван тест значи да треба да наставе са самоизолацијом, па тек када буду негативни могу да се виде са другим људима. То је само доказ квалитета теста“, навеле ја Милошевићева.

У Дому Кулина има 64 позитивних, а то су углавном штићеници.

„Број здравствених радника је 14. Они су издвојени и не раде више, а направљњена је изолација, посебан павиљон. Утисак је да је тај простор уређен и изолован. Тамо нема тешких случајева. Сви су смештени у том једном одвојеном павиљону. Две сесте ће бити упућене као појачање и један рендген апарат. Ситуација јесте озбиљна када уђе вирус, али за сада је ситуација под контролом“, казао је Кон.

Милошевићева каже да не постоји посебан кризни штаб за заштиту менталног здравља грађана, али постоји посебан телефон 0800 309 309 за помоћ тим особама.

„У КБЦ Звездара и Мишовић су психијатри укључени у лечење ових болесника“, казала је МИлошевићева.

Др Кон указује да се капацитети болница за пацијенте са лакшом сликом све више пуне, и може се откривати да има све више лакших случајева.

„То може да нас охрабри, а то је тако јер је повећано тестирање и број оних који долазе да се тестирају“, казао је Кон.

Др Ивана Милошевић каже да беба и породиља из Косовске Митровице имају благу слику и стабилног су стања.

„Не очекујемо никакве последице код детета и мајке“, истакла је Милошевићева.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар