Српска се опростила од доктора Лазића, сирене у част хероја

Ватрогасно-спасилачке јединице у Републици Српској, тачно у 14.00 часова, укључиле су сирене и одале почаст чувеном српском хирургу Миодрагу Лазићу /65/, који је преминуо од посљедица вируса корона.

Доктор Лазић сахрањен је у 14.00 часова на Новом гробљу „Бубањ“ у Нишу, а претходно је служено опијело.

Ватрогасне јединице широм Републике Српске данас су у вријеме сахране доктора Миодрага Лазића у Нишу одале почаст овом српском родољубу и хуманисти који је протеклог рата спашавао животе српских бораца и цивила, изјавио је предсједник Ватрогасног савеза Горан Стојаковић.

– Као служба која обавља хумане послове и увијек стоји на услузи грађанима, ватрогасне јединице су сматрале да треба да одамо почаст овом хуманисти – рекао је Стојаковић.

Доктор Лазић преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона. Вијест о његовој смрти дочекана је са великим жаљењем у Србији, Републици Српској и свуда гдје живе Срби, јер је живот несебично посветио свом народу.

За вријеме ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао је животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

За све што је тада учинио као ратни хирург-добровољац Орденом Светог Саве одликовао га је тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници „Коран“ на Палама, један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују на првој линији фронта код Сарајева гдје је током 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

Његова посљедња жеља је била да га испрате уз звуке „Марша на Дрини“. Због тога је ова композиција протеклих дана одјекивала од Источног Сарајева до Ниша.

Изразе саучешћа породици Лазић упутили су највиши званичници Србије и Српске, као и бројни поштоваоци доктора Лазе, како ће остати упамћен у народу.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар