Обиљежавање дана сјећања на страдале Србе у „Олуји“ код манастира Крушедол

Србија и Република Српска данас ће на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори обиљежити Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“ извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

Централним поменом биће одата пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, када је почетком августа 1995. године протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији „Олуја“ присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Њихово присуство најављено је за 19.00 часова.

Акција „Олуја“ је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У „Олуји“ је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар