Борис Милошевић: Нема помена за српске жртве страдале у акцији Олуја

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Борис Милошевић рекао је 5. августа на комеморацији жртвама хрватске акције „Олуја“ у Доњем Лапцу да у државном и службеном наративу Хрватске нема мјеста за српске жртве страдале у тој акцији.

Милошевић је испред споменика страдалим цивилима у овом мјесту рекао да је претпоставка помирења поштовање и емпатија према свим жртвама.

„Ја не посједујем истину о `Олуји`, али знам да држава тада није спријечила пљачку, већ је покривала грабеж. Нема тадашњег начелника, градоначелника или жупана који није потписао неки папир којим је покрио одношење свега што се могло натоварити и однијети“, рекао је Милошевић.

Милошевић је подсјетио да је, према извјештају Хрватског хелсиншког одбора, цијело мјесто Доњи Лапац запаљено, осим кућа које су биле потребне смјештај хрватских војника и полицајаца, а биле су обиљежене великим словима „МУП“ или „ХВ“, саопштено је из СНВ.

Начелник опшине Доњи Лапац Илија Обрадовић рекао је да хрватско друштво не смије дозволити да га „жртве дијеле“ већ ту енергију подјела треба да преусмјери у енергију прогреса да би покренули повратничке руралне средине.

„Сваким даном нас је овдје све мање, наша села изумиру“, навео је Обрадовић.

Програмски директор Инцијативе младих за људска права Никола Пухарић указао је на важност процесуирања злочина који су се десили, јер само једна правоснажна пресуда није довољна.

У оквиру комеморативног обиљежавања у спомен на жртве „Олује“ у организацији СНВ-а, уз подршку Иницијативе младих за људска права, у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле служен је и парастос за нестале и убијене током и након те акције.

Током акције „Олуја“ убијено је око 2.000 Срба, док их је више од 250.000 протјерано са својих вјековних огњишта.

Хрватска овај дан обиљежава као „Дан побједе и домовинске захвалности“.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар