У цркви Светог Марка одржан парастос за страдале Србе у „Олуји“

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос Србима убијеним прије 24 године у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“, када је из Хрватске протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а око 2.000 убијено.

Парастосу је присуствовао и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, који је истакао да злочиначка акцији „Олуја“ представља завршни чин етничког чишћења српског народа из тадашње Хрватске и да би Тужилаштво Србије за ратне злочине требало коначно да почне да процесуира бројне злочине над српским народом.

„Синоним за `Олују` јесу протјеривање српског народа, масовно бомбардовање српских градова и мјеста, бројни злочини над српским цивилима“, рекао је Линта.

Он је оцијенио да никада не може бити добросусједских односа између двије државе докле год Хрватска буде инсистирала на бесмисленој тези о наводној српској агресији.

„Иста је ствар и са бошњачким политичарима који, такође, понављају бесмислену тезу да су Срби и Србија извршили агресију на БиХ и да је био некакав непостојећи геноцид у Сребреници“, рекао је Линта.

Линта је додао да је злочина било на свим странама и да је, како је навео, предуслов за трајни мир и помирење да се одустане од лажних прича о агресијама.

Он је рекао да је за то неопходно да се „успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине“ као и да се „једнако поштују све жртве – и српске и хрватске и бошњачке“.

Линта је напоменуо да је поразна чињеница да се Хрватска ни 24 године од завршетка рата није суочила са својом злочиначком прошлошћу и што се у тој земљи славе ратни злочинци, прећуткују и негирају српске жртве, док ЕУ ћути на величање усташтва.

„У Хрватској влада апсурдни, бесмислени и лажни мит који је потврђен „срамном декларацијом о домовинском рату из 2000. године. Она гласи да су Србија, крајишки Срби и ЈНА тобоже извршили агресију на Хрватску, а да је хрватска водила такозвани ослободилачки и праведан рат. Постоје бројни докази који јасно показује да је главни кривац за рат у Хрватској био проусташки режим Фрање Туђмана који је извршио агресију на Србе“, рекао је Линта.

Према његовим речима, Срби су водили одбрамбени рат јер је циљ Туђмана и његовог режима био етнички чиста држава Хрватска.

Драгана Ђукић, предсједник Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ које је организовало данашњи помен, рекла је да су и послије 24 године за све прогнане Србе тешки дани током којих је спроведена „Олуја“.

„Најтеже је људима који још живе у неизвесности, а то је око 750 породица из `Олује` који још нису нашле свог члана и нису га сахранили достојно човека“, рекла је Ђукићева новинарима.

У Бањалуци је данас у Саборном храму Христа Спаситеља служен парастос Србима убијеним у хрватској оружаној акцији „Олуја“ извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

Испред манастира Крушедол синоћ је, у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије, одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“.

Акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“ током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ из својих домова протјерано више од 220.000 хиљада крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих је 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је „Олуја“ имала све карактеристике геноцида.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар