Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

На Сокоцу и Равној Романији данас је обиљежено 27 година од херојске одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца.

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик служен је помен за све погинуле српске борце, те положени вијенци и цвијеће.

На Централни крст Малог Зејтинлика вијенце су положили у име институција Републике Српске предсједница Републике Жељка Цвијановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Цвијеће су положили и делегације Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници општина, општинских борачких организација и организација проистеклих из минулог рата са подручја Сарајевско-романијске регије, као и замјеник амбасадора Србије у БиХ.

– Нека је вјечна слава и хвала свим борцима који су у темеље Републике Српске уградили оно највредније што су имали – истакла је предсједница Српске.

Предсједница Српске је поручила да је Сарајевско–романијска регија колијевка Републике Српске, да је са њом дијелила добро и зло, са њом расла и развијала се и да је тако и данас.

– Нека нам данашњи дан буде подсјетник на херојске подвиге из прошлости и путоказ ка мирној и просперитетној будућности – поручила је Цвијановић.

Након помена на Војничком гробљу Мали Зејтинлик, парастос је служен у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске одбили су 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар