Обиљежен Дан устанка народа добојског краја

Код спомен-обиљежја борцима погинулим у Другом свјетском рату на Преслици данас су, поводом 23. августа – Дан устанка народа добојског краја, положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима.

Секретар Удружења антифашиста и бораца НОР-а Добој Светислав Мичић подсјетио да је дан уочи устанка у добојском насељу Осјечани пукла прва устаничка пушка, када је неутралисана локална жандармеријска станица.

Према његовим ријечима, услиједила је одмазда над 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју у септембру 1941. године осудио на смрт и стријељао.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је новинарима да је данашњи датум значајан због историјске борбе устаника, те да ова локална заједница поштује жртве антифашиста који су животе положили за нешто што је било добро.

– Захваљујем свим добрим људима-антифашистима што још увијек имају снаге, воље и жеље да се окупе, да положе вијенце и одају почаст борцима НОР-а и покажу да борба против фашизма није стала и да неће стати – изјавио је Ковачевић.

Током историјског часа речено је да су устанички ослободилачки одреди у ноћи између 23. и 24. августа 1941. године из озренског мјеста Преслица кренули у правцу Маглаја, Грачанице и Добоја.

Тада су устаници уништили вагоне наоружања и војне опреме фашиста смјештених у добојским насељима Усора и Баре који су били намијењени за Источни фронт, што је у то вријеме била највећа диверзија у тада покореној Европи.

Почаст свим борцима и цивилима погинулим у Другом свјетском рату данас ће је одата и на Брезицима гдје је била смјештена партизанска болница, а претходно је одата и код спомен-обиљежја на Меморијалном комплексу градског парка у Добоју.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар