Обиљежена 78. годишњица усташког покоља у Вељуну

Делегација СНВ-а полаже вијенац на споменик жртвама фашизма у Вељуну

ВЕЉУН – И овог Ђурђевдана, у кордунашком мјесту Вељун, по хладном и кишном времену, окупило се стотињак антифашиста, припадника српске заједнице и потомака жртава, како би одали почаст за 525 невиних цивилних жртава усташког злочина који се догодио на тај православни празник прије 78 година. На два мјеста положени су бројни вијенци и запаљене свијеће.

Најприје је то учињено уз државну цесту Д-1 на спомен костурници, а потом на споменик жртвама фашистичког терора. Помен страдалим жртвама служио је парох из Војнића Бранко Сантрач.

Подсјетимо, усташе су прво ликвидирали вишечлану породицу млинара Јосе Мравунца, за то оптужили Србе и у знак одмазде масакрирали 525 мушкараца од 18 до 75 година старости. Вијенце су у име Српског народног вијећа, организатора ове комеморације, положили Борис Милошевић, Татјана Вукобратовић Спасојевић, Дејан Михајловић, Мирко Мартиновић, Раде Косановић, Перо Вучковић и Сања Котур. Након вишекратних девастација и крађа металних плоча с именима убијених, споменик је лани обновљен.

– Овај злочин је починио усташки режим који је само у првих мјесец дана постојања отворио концлогор Даница у Копривници, прогласио расне законе, почео са чињењем грозних злочина, прво у Гудовцу код Бјеловара гдје је 27. априла поклано 200 Срба, а онда и овдје. Говоримо о периоду од 10. априла до 10. мај 1941. Био је то наговјештај правог карактера тзв. Независне Државе Хрватске и што све чека противнике те државе, првенствено Србе. Према никоме нису имали милости. Србима је остало само да се повежу са својом браћом, антифашистима Хрватима, да заједно крену у борбу за голи живот – рекао је Милошевић. По његовим ријечима, данас је борба против фашизма једнако важна јер има оних који негирају злочине и прави карактер усташке државе.

– Таквима морамо поручити да иако нас има мало, да смо готово десетковани попут Друге далматинске на Сутјесци, да ћемо се борити као да смо у пуном броју – закључио је СДСС-ов саборски заступник.

– Ови људи нису били никоме ништа дужни нити су били за било шта криви – рекао је карловачки дожупан Мирко Мартиновић. У прве двије године рата Кордун је највише страдао што се касније одразило на негативни демографски тренд. Страдање се догодило због етничког чишћења Срба и опће политике фашизма. Нека се нешто слично не понови, истакао је дожупан, упозоривши на надирање неофашизма и десничарских странака у Хрватској.

– Циљ овог злочина је био направити раздор између српског и хрватског становништва које је годинама сложно живјело на овом ширем подручју. То сваке године морамо понављати; нешто слично се не смије поновити. То је могуће ако својим потомцима будемо преносили истину о овом злочину – рекао је Дејан Михајловић.

Извор: Милан Цимеша
Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар