Обиљежено 28 година од два најтежа напада на Илиџу

Делегација Борачке организације „Илиџански борац“ данас је у порти Храма Светог Саве у Блажују прислужила свијеће и одала почаст свим борцима погинулим у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Из „Илиџанског борца“ подсјећају да су се раније ови догађаји обиљежавали у оквиру манифестације „Дани одбране Илиџе“, различитим манифестацијама у периоду од 22. априла до 14. маја, које су ове године због епидемије вируса корона отказане.

„Данас је 14. мај, дан другог најжешћег напада на територију Илиџе, гдје су тада већином живјели Срби, које не смијемо заборавити ниједног момента и зато ми и постојимо данас“, подсјетио је предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац.

Након парастоса у Блажују, служен је помен и положено цвијеће на спомен-обиљежје Оклопног батаљона у Добрињи четири и спомен-обиљежје погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Илиџа на Кули.

„Наш задатак је да се сваке године окупимо и одамо дужну почаст припадницима Оклопног батаљона који су погинули бранећи Републику Српску“, рекао је замјеник команданта Оклопног батаљона Драгољуб Чанчар.

Са овог мјеста данас је поручено да српски народ са ових простора никада неће одустати од тражења правде, да кривци за убиство осам припадника Оклопног батаљона у Аеродромској у лици буду осуђени.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ће новац за обиљежавање „Дана Илиџе“ који није потрошен због епидемиолошке ситуације бити распоређен као помоћ породицама погинулих бораца, демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Овдашње српско становништво је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар